סלובניה למתקדמים

מאת: משה מנור

ניווט ה- OOCUP בסלובניה הוא אחד מניווטי החו"ל החביבים עלי. זו הפעם השלישית שלי שם ועבורי זה כבר כמעט תחושת בית. לא שאני מבין גדול בניווטי חו"ל – מעבר לזה הייתי פעם אחת באורינגן בשבדיה ובכמה תחרויות בצכיה במסגרת מחנות אימון ישראליים, אבל באירוע הזה ממש התאהבתי. לסלובניה הגענו לראשונה לפני כ 6 שנים לחמישה ימי ניווט באזור האלפים הסביניים (צפון מזרחית ללובליאנה) ומאז אני מכור.




ארץ יפהפיה, מחירים סבירים, בירה זולה (לא ממש טעימה) גיוון נופי מדהים, אוירת ניווט טובה – מצד אחד אוירה עממית וכיפית עם משפחות וילדים ומצד שני בהחלט תחרות ראויה לשמה עם מסלולים מצוינים, שטח טכני ומאתגר ונווטי עילית מכל אירופה. אוירה חגיגית ושמחה שמזכירה קצת את אליפות ישראל אצלנו רק כפול בכמות האנשים (בעיקר בולטות כמות הבנות – בכל טווחי הגילאים!) והכול בגובה מעל פנה"י 1500 מטר והרבה הרבה בירה במקום מיץ תפוזים ורימונים והמבורגרים במקום פיתה עם זעתר.
הניווט הראשון לפני 6 שנים היה למעשה טיפול בהלם - מקום שנקרא VELIKA PLANINA – אתר סקי ואזור מרעה גבוה. חנייה מסודרת למטה ומשם טיפוס (עם כל הציוד) 250 מ' אנכי ו- 1500 מ' אופקי לנקודת הכינוס – ומשם עוד 2000 מטר לזינוק. בסוף הניווט חזרה בירידה 250 / 1500 לאוטו ולמחרת חניה וכינוס באותו מקום!!! ומשום מה – כולם נהנים, כולל משפחות עם ילדים ונווטים מבוגרים מעל 70. אף אחד לא מקטר. לאלה מבינינו שרגילים לחנות 100 מטר מהכינוס ומקטרים על הליכה של יותר מ 100 מטר לזינוק – שיעור בסובלנות.
ולגבי הניווט עצמו – ברבור ראשון בערך בין התחנה הראשונה לשלישית - ואתה מבין שאתה במקום אחר לגמרי ואם אתה לא בקשר 100% כל הזמן עם המפה – אין סיכוי להגיע לתחנה. יער אודם זה משחק ילדים לעומת מה שקורה כאן. השטח קשה וטכני – פיזית וניווטית – בלי שבילי קק"ל להתאפסות, יער קשה לריצה ושמירת כיוון, שקעים קרסטיים (דולינות) מוזרים ומלאי סבך שמסיתים אותך מהמסלול כל הזמן וקוי גובה שקשה מאוד להבין אותם – ומסביבך חולפים בריצה כל האירופאים האלה בבגדים הצבעוניים שלהם כאילו הם יודעים כל רגע איפה הם ורצים ביער סבוך וקשה כאילו זה מסלול באיצטדיון.
אז זה היה לפני 6 שנים. לפני שנתיים שוב הייתי עם איתי בניווט OOCUP באזור מערות פוסטוניה והשנה – שוב ניווט באזור VELIKA PLANINA, ושוב 250 מטר עלייה ו 1500 מטר אופקי מהחניה לכינוס – מזוכיסטים אמרנו ? איך אפשר לוותר על החוויה הזו ? אז זהו. שלא.
חמישה ימי ניווט מדהימים – כל אחד יותר כיף מהקודם. מסלולים קשים ומאתגרים, שונים מאוד מכל מה שהורגלנו. יומיים נפלאים ב VELIKA PLANINA המוכרת והיפה (היה כיף להצטלם בין שני הסלעים שזה תחנת 100 של הניווט ב 2008), יומיים מדהימים ב MENINA PLANINA (שזה פחות או יותר ההר ממול אבל יותר משעה נסיעה ביניהם) שרק העלייה לשם עם האוטו בנופים עוצרי נשימה ממלאת אותך בגיל ושמחה, ועוד יום ב LETUS (היינו שם גם ב 2008) שזה מבוך של שקעים קרסטיים צפופים וטופוגרפיה מהממת עם תחנות במרחק 100-200 מטר ביניהן עם סיכוי כמעט ודאי להתבלבל למי שלא עוקב אחרי כל צעד.
האירוע מתוקתק למופת. כל אחד יודע את מקומו ומה הוא צריך לעשות. חוברת מפורטת לכל משתתף עם הסברים מדויקים של כל מה שצריך לדעת. יחסית לכמות הנווטים מעט מאוד אנשים מתפעלים את האירוע כי הכול רשום מראש ומסודר – אין שולחנות הרשמה אין עממי אין בקשות לשינוי זמנים. מפות מדויייקות, כל התחנות במקום, כל אחד מתיצב בזינוק בזמן שלו, כל אחד יודע את מקומו, שקט מופתי בזינוק,wifiי מקומי בסיום שאפשר להתחבר אליו ולדעת את התוצאה שלך ומסך פלזמה ענק באוהל הסיום עם כל התוצאות מוקרנות בו זמנית לפי הקטגוריות השונות ומתעדכנות כל הזמן.
ובסוף כל יום ניווט – תחקור על בירה (רצתי ב M50 בכדי להשוות תוצאות עם שימי וירון אז יש תירוץ לתוצאות הגרועות...) וטיול אחה"צ – לובליאנה או פיראן או בלד - לא חסר. ארץ יפהפיה.
נציגות נכבדת יחסית של ישראלים – רות נתיב, עופר יודפת, איתי מנור, ירון נחושתן, שימי חובב ואני ממועדון חבל מודיעין, קתרינה ופבל יופה וליובה לפושנר ממועדון גליל. גם איתי שחורי היה אמור לצאת אבל נאלץ להישאר בשל הלחימה בעזה.
נציגות פחות נכבדת בתוצאות, בעיקר לנו לזקנים (תירוצים יש למכביר) אבל פבל יופה הציל את הכבוד ב M50 והתברג לחצי הראשון של הטבלה, קטרינה יופה סיימה רביעית במקצה שלה (D21) ואיתי מנור (התפוח אליבא ד' נועם) זכה לעלות על הפודיום ולהניף את דגל ישראל ולזכות במחיאות כפיים (מכובד ומרגש בעיקר בימים טרופים אלה כשהתחושה שכל העולם נגדנו) – מקום שני ב M20
ואחרי שכרון הפודיום של איתי והאנטיקלימקס שבא אחריו – מימוש של חלום ישן – טיפוס לפיסגת הטרגלב – משאת נפשו של כל סלובני (ושלי מ 2008)
8 שעות טיפוס מהכפר STARA FUZINA בגובה 530 מטר בקצה המזרחי של אגם בוהין עד לבקתה שמתחת לפיסגה – DOM PLANIKA בגובה 2400 מטר, תוך חציית אזורי נוף מדהימים, מהנקיקים המיוערים ומפלי המים בגבהים הנמוכים דרך יערות אלפיניים עד לנוף פסגות של סלעים מזדקרים וחשופים מעל קו העצים. למחרת טיפוס מוקדם בבוקר לפיסגת הטריגלב בגובה 2862 מטר, חלקו על סכין מפחידה בעזרת כבלים ויתדות (ירון אומר – הכבל הוא ידידו הטוב ביותר של האדם) – 3 שעות הלוך וחזור, ובהמשך עליה וירידה של עוד כ 7 שעות לכיוון עמק מאורך עם 7 אגמים ולינה בבקתה בגובה 1680 מטר. ביום האחרון שוב קצת עליה ובהמשך ירידה לכיוון נקודת ההתחלה עם נופים מדהימים של מצנחי רחיפה מעל אגם בוהין המופלא.
יומיים וחצי. מעל 3000 מטר טיפוס מצטבר. כ 25 שעות ו 45 ק"מ הליכה. היה מדהים!!

אז זהו. בשנה הבאה ניווט OOCUP באזור שלא היינו בו באזור נהר הסוצ'ה – דרום מערבית לשמורת הטריגלב ובעוד שנתיים – חמישה ימים שלוש ארצות – אזור הגבולות של סלובניה איטליה ואוסטריה – בקצה הצפון מערבי של סלובניה. מומלץ ביותר. ומי שרוצה לשלב את הטריגלב בסוף הניווט – מומלץ עוד יותר.

ה O-apps שלי

Cover art
מאת: זיו נוימן
בקיץ של 2011 דודי אלוני חנך את אפליקציית הניווט הראשונה בעולם ( או לפחות אחת האפליקציות הראשונות), זה קרה בתחרות ניווט מקומית במערות שמריהו. האפליקציה שדודי פיתח אז ועבדה עם מערכת הפעלה של אנדרואיד היתה פשוטה וזריזה כמו שאפליקציות צריכות להיות : שעון הזנקות ( O-clock ). מאז ועד ימים אלו הצטרפו עוד עשרות אפליקציות ניווט לחנויות הווירטואליות, חלקן סתמיות, חלקן לא מובנות וחלקן יכולות לשמש לנו כלי נח ויעיל למגוון משימות המנצלות את יכולת המחשוב האדירה שצפונה בכל מכשיר סלולרי. 





מיפוי
תהליך המיפוי תחילתו באיסוף חומר בסיס (תצלום אוויר, קווי גובה, תכניות הנדסיות...), המשכו בעבודת המיפוי בעזרת מצפן ומד טווח לייזר (או מדידת צעדים), שרטוט באמצעות עפרונות צבעוניים (והרבה מחק) ע"ג שקף המכסה את חומר הבסיס ולסיום עבודת מחשב ליצירת קובץ המפה הסופי.
כבר היום ניתן להחליף את כל הכלים הנ"ל באמצעות אפליקציות שהופכות את עבודת הממפה למדויקת יותר, מהירה יותר ויעילה יותר.
open orienteering נותן את כל הכלים להכנת מפה ללא צורך בכלים פיסיים אחרים למעט הסלולר שלכם ונמצא בתהליכי פיתוח מתקדמים. באמצעות GPS, מצפן מובנה ולוח הסלולר ניתן למפות ולשרטט במחשב בעת ובעונה אחת.
אני באופן אישי כרגע מעדיף שילוב של השיטה הישנה (לוח שרטוט ועפרונות) עם יתרונות הטלפון ושילוב שתי תוכנות שמצאתי כמתאימות לי מאוד:
custom maps שמשמשת לי להתאמת תמונת מפת הניווט (או כל תמונה) למיקומה הגיאוגרפי (georeference) וכך אני יכול לדעת את מיקומי האמיתי בזמן עבודת המיפוי בדיוק של 4-8 מ' גם ביער צפוף.
התוכנה גם משמשת לי כמצפן למדידה מדוייקת של הכיוון בו נמצא פריט נוף מהמקום בו אני נמצא.
smart distance למדידת מרחק של עצמים מהמקום בו אני נמצא, מדידת המרחק נעשית באמצעות טריגונומטריה פשוטה (צלע צלע זווית) והבעיה היחידה היא שיש צורך להעריך את גובה האובייקט.

ארגון תחרויות
קיימות מספר אפליקציות לניהול וארגון אירועים קטנים כמו גם אימונים ופעילות על בסיס תחנות קבועות שמנצלות את המכשיר שברשותנו כמקור אנרגיה ובעל יכולת טכנית/מחשב גבוהה. צדו את עיניי כרגע שתי אפל' מעניינות שאת אחת מהן אני כבר מיישם ואת השנייה כנראה אזדקק לעזרתו של איש טכני.
Si Droid עושה את כל העבודה של ארגון תחרות באמצעות SIבצורה מעוררת התפעלות, אין התקנות, אין הכנות ואין צורך בשום עזרים למעט חיבור תחנת הפריקה של SI לטלפון והכל עובד חלק גם בעברית. ניתן בלחיצת כפתור לייצא את קובץ התוצאות וזמני הביניים בכל פורמט.
Dib היא אפל' שנותנת מענה זול לשימוש בתחנות ניווט אלקטרוניות. באמצעות תגי RFID שעלותם כשקל אחד. התגים, לאחר שמתוכנתים בקוד הנכון מפוזרים בשטח ואת הכרטיס האלקטרוני מחליף הטלפון הנייד (בתנאי שהוא בעל יכולת NFC ). זהו, עכשיו כל מה שנותר לעשות הוא לארגן אימון או לפזר תחנות קבועות ללא חשש לפגיעה עמוקה בכיס באם תחנה אחת תעלם. פתרון מצויין לישראל, לבתי ספר, לפארקים ולאימונים עצמאיים כפי שנעשה הקיץ הזה באמצעות סרטי סימון.

ניתוח הניווט
במקום לרוץ עם GPS, אפשר לרוץ עם הסלולר (ייתן למעוניינים גם תחושת ביטחון), להקליט את המסלול שלנו ולנתח את הביצועים באמצעות תוכנה חיצונית כגון Quiqroute שעובדת רק על מחשב חיצוני.
my tracks היא המועדפת עליי להקלטת המסלול וייצוא לאחר מכן כקובץ gpx לניתוח חיצוני, אפל' מבית גוגל מסתנכרנת טוב יותר ונוחה מאוד לתיעוד לאורך זמן של כל נתוני הריצה ישירות לטבלה בענן של גוגל.
אבל אם אתם לא מסוגלים לדחות סיפוקים או לא מתביישים להראות לחברים/מאמן מה בדיוק עשיתם בסיום הניווט ללא תירוצים וסיפורים: o'Route Orienteering עושה את כל העבודה על גבי הסלולר ואין צורך להגיע הביתה על מנת לראות את השטויות שעשיתם במהלך הניווט.

כל הזמן מתווספות עוד ועוד אפל' חדשות ומדהימות שעושות את העסק קל יותר, מהיר יותר, זול יותר, מדויק יותר ולנו נשאר רק להמשיך להגיע לניווטים ולהפיק הנאה רבה יותר.
העתיד הקרוב צופן לנו הפתעות טכנולוגיות: מזעור, עצמה, דיוק, שידור, אנרגיה... כך שבבוא היום (וזה יהיה מהר מאוד) הניווט יהיה הרבה יותר נגיש, הוגן ומרגש.

דז'ה וו

מאת: דן צ'יזיק

מדרון חשוף במעמקי אזור האגמים של אנגליה (Lake District), גשם שוטף, רוח סערה, ואני מתרוצץ הלוך-חזור ומנסה לשמור על חום הגוף. בארץ – המשפחה ברמת ישי, מלחמה וטילים. השנה – 2006 (2014). המלחמה – מלחמת לבנון השניה (צוק איתן). המשפחה – אביטל ואיילה, אחרי שברחנו ממעלות המופגזת להורים שלי (רוני, אלון ומתן, ובעצם גם איילה). שטח הניווט – Swindale. אפילו זה לא השתנה.
זהו היום הראשון של תחרות ה-Lakes 5 Days, המתקיימת אחת לארבע שנים עם בערך 2,000 משתתפים בכל פעם. השתתפתי בה כבר ארבע פעמים מאז 1994, ופספסתי רק את מהדורת 2010 עקב החלטה פטריוטית לנסוע עם נבחרת הנוער ל-JWOC במקום. השנה קיבלתי "פס" מרוני כדי שאוכל לצאת לחופש וגם להשקיע קצת בניווט בשביל עצמי. התאמנתי חזק במהלך הקיץ, כהמשך לעונה די מוצלחת, ועכשיו אני בתחרות.
למה אנגליה? קודם כל, אני חצי בריטי, אז זה בגנים שלי. אבל חוץ מזה, יש משהו קסום באזור האגמים שמושך אותי חזרה בכל פעם – האגמים, ההרים הירוקים המתנשאים לכל עבר, חצויים על-ידי קירות אבנים אינסופיים ונחלים שוצפים, מנוקדים בכבשים לבנות....נכון שאני מתחיל לכתוב כמו זיו? מספיק.
שטחי הניווט פה מופלאים. יש את השטחים הפתוחים, הממוקמים ברכסי ההרים ונגישים רק אחרי טיפוס של קילומטרים, ויש את היערות הנטועים באזורים נמוכים יותר. כמעט כולם בשטח פרטי, כך שכל תחרות פה מוכתבת על-ידי אילוצים ומקבלים בה תערובת של שטחי ניווט מדהימים וכאלה שהם משעממים יותר. להערכתי ניווטתי כאן כבר על 30 מפות שונות – וברובן נהניתי מאד.
אז מה היום? אתמול נחתתי במנצ'סטר, וגיליתי שכבר לא מחלקים מפות כבישים בהשכרת הרכב, כי לכולם חוץ ממני יש GPS בטלפון. אפילו להראות לי לא היה להם. עם קצת זכרון ואינטואיציה עליתי על שילוב האוטוסטרדות הנכון (M56-M60-M61-M6) והגעתי בשלום לאכסניה ב-Grasmere, בול באמצע אזור האגמים. חדר משותף עם עוד שלושה (אוסטרלי ושני סינגפורים), שרותים ומקלחת במסדרון, מטבח מאובזר היטב לבישול עצמי, והכי חשוב – חדר ייבוש, כי תמיד, תמיד רטוב פה.
בוקר יום ראשון. אני קם מאוחר, מתארגן לאט, אוכל טוב, ויוצא לדרך. הזינוק שלי לקראת אחת, אז יש זמן לחוש את השטח, וטוב שכך. הרוח חזקה והגשם שוטף לפרקים, וזה כשאנחנו בכינוס – לזינוק יש 2.6 ק"מ הליכה עם 180 מטר טיפוס, ושטח הניווט הוא על קו הרכס. המארגנים מחייבים משרוקית לכל משתתף (ובודקים), אבל להפתעתי לא מחייבים מעיל (היו דברים מעולם). אני מברר ומגלה שאפשר להשאיר בגדים בזינוק ולאסוף אותם אחר-כך, אז אני לוקח מעיל גשם לדרך ובקבוק מים, ויוצא אל ההר.
שתי מילים על ארגון הניווטים כאן: הבריטים קשוחים, ומי שזה לא מוצא חן בעיניו שלא יבוא. כעקרון אין מים במסלולים (תשתו גשם), ולרוב גם לא בזינוק ובסיום – פשוט מפני שאי אפשר להגיע למקומות האלה עם רכב. המרחקים ארוכים, הטיפוס מרובה, ובמקרים רבים יש שעה הליכה בעליה לזינוק, וקצת פחות זמן לחזרה מהסיום (רק מפני שזה בירידה). היום הוא בדיוק יום כזה.
בזינוק הגשם מצליף וכולם מסתתרים בצל קיר אבנים אסטרטגי. אני מעדיף להשאר בתנועה, ותופר את ביצת החימום הלוך-חזור כמה פעמים. חמש דקות לפני הזינוק אני מוריד את המעיל, מכניס לשקית שנטמנת לה בצמוד לקיר, ומתייצב במשפך. רוב האנשים מסביבי מנווטים עם מעילי רוח/גשם כלשהם, אבל אני יודע כמה אני מתחמם בניווט והמעיל האטום שלי לא מתאים לזה.
אני יוצא. השטח – מה שנקרא "Fells" – דשא פתוח, בחלקו ארוך, עם מעט פרטים סלעיים והרבה ביצות רדודות. עד תחנה 2 הכל בסדר, ואז אני פונה דרום-מערבה, חוטף את מלוא עצמת הרוח בפנים, ופשוט נעצר. בקושי ניתן לרוץ בכביש מול רוח כזאת, אבל עכשיו צריך לרוץ נגדה בעליה, ועוד בביצה, בלג ארוך. אולי זה לא כל-כך כיף לנווט כאן...
הניווט עובר די טוב, מלבד פספוס אחד קטן (אולי 30 שניות) בתחנה 5. רוב הזמן אני רץ ישר, עם סטיות קטנות כדי לעקוף עד כמה שאפשר את הביצות. בדרך צריך לחצות גם כמה נהרות (אולי כשאין גשם הם נחלים) ולהזהר לא להיסחף – למצב הרטיבות זה לא משנה. בנהר שבין 12 ל-13 (ליד השביל) אני אפילו מצליח לשקוע עד החזה ולחטוף התכווצות ספונטנית בשריר התאומים, אבל יוצא בשלום (גם השלט של האוטו וה-GPS בחיים). בדרך עוברים אותי כמה נווטים שהם כנראה מהמסלול שלי, ואני תוהה אם איזה חודש אימונים על קרקע כזאת לא היה משפר לי את הביצועים. אני גם מברך על כך שעברתי את גיל 45: לפני 8 שנים רצתי בקטגוריה M35 וזה היה במסלול מספר 2, שהוא השני באורכו אחרי M21. הפעם אני שוב במסלול מספר 2 – M21, M35 ו-M40 רצים כולם במסלול מספר 1. למזלי אני כבר M45.
אגב דז'ה וו – השוואה למפה מ-2006 מגלה שבשתי תחנות ביקרתי גם אז: 3 ו-12. עולם קטן...
ב-2006 נסעתי לתחרות עם רוני ובר אחרי אליפות העולם בדנמרק, וביום שחזרנו נכנסה לתוקף הפסקת האש. אני חוזר בשבת הקרובה.
לינקים:
אתר התחרות www.lakes5.org.uk

המסלולים בבלוג שלי dchissick.wordpress.com

דז'ה וו – מספר 2
בקיץ 1994 יצאתי עם דניאל גוטמן לאליפות עולם לסטודנטים בשווייץ, יחד עם דרור בן-אהרון (אז רכעז מועדון טכניון) כעסקן/מלווה. את המסע התחלנו ב-Lakes 5 Days שאז התקיים בפעם הראשונה, וטוב שכך – זה היה מחנה אימונים מצוין. האינטרנט עוד היה בחיתוליו, וכל הסידורים בוצעו דרך חברים של המשפחה שלי שהתגוררו אז באנגליה. חשיפה ראשונה לניווט באגמים - קשה לאמר שהשגנו תוצאות טובות, אבל למדנו הרבה.
לפי הסטנדרטים של הימים ההם, התחרויות של היום הן "לחלשים" (ביטוי נפוץ אצלי בעבודה). חמישה ימים ברציפות –בלי יום מנוחה – של מרחק קלאסי, על מפות 1:15,000. בסוף היום השלישי אני שפכתי מנוע לגמרי: לקראת סוף המסלול, אחרי לג ארוך שכלל בערך 120 מטר טיפוס, הגעתי בזחילה לתחנה ופשוט נשכבתי לידה לנוח. אחרי שתי דקות קמתי והמשכתי במסלול, שלמזלי נשארה ממנו רק ירידה.
היום הרביעי היה ב-Simpson Ground, יער נטוע ברובו על תבליט מעניין אבל סבוך למדי. הגעתי מאושש ומפוקח, ואני לא זוכר הרבה מלבד העובדה שזו היתה התוצאה הטובה ביותר שלי באותו שבוע, ושירד גשם.
עכשיו אני חוזר לראשונה לאותה המפה. הסטנדרטים, כאמור, השתנו - מרחק בינוני, 1:7,500, רמת מיפוי אחרת לגמרי, ועשרים שנות נסיון שנוספו, אז ברור שאני יכול לעשות תוצאה טובה, לא? לא.
מזג האויר שונה לגמרי מאתמול: מעונן חלקית, נעים, עם קצת רוח. ההליכה לזינוק קצרה יחסית, ואני מתעסק בה עם סידור מצלמת הראש. בדרך עובר אותי ידידי Nick Barrable, שביקר בארץ באליפות ישראל וטחן את ה-M40 אתמול, ומספר לי שהוא איבד מגע אתמול ונעזר בי מרחוק כדי להתאפס. מתברר שהוא חשב שאנחנו באותו המסלול, אז מזל שהיתה בדיוק תחנה משותפת.
אני מזנק. היער לא קל, ויש המון עצים נפולים שאינם מסומנים במפה ומפריעים לתנועה. השטח הפתוח זוועתי – בגלל זה מסומנים עליו פסים ירוקים. אני מסתדר בסדר עם הניווט, עד לתחנה 3. אז, התת-מודע שלי מחליט ש"ביצה = שטח פתוח" ואני ממשיך לאורך הנחל/ביצה בלי להבין שאני צריך כבר לחתוך ימינה לתחנה. בסוף אני מגיע לשביל ומתקן חזרה, אבל הלכו 4-5 דקות.
בתחנה 7, דז'ה וו. אותה טעות מחשבתית בדיוק כשאני בדרך הנכונה לתחנה גורמת לי לחשוב שסטיתי מזרחה מדי, ואני "מתקן" מערבה, כדי לגלות שאין לי מושג לאן הגעתי וכדאי לחזור לדרך המקורית שלי. עוד 2 דקות לפחות.
שאר המסלול היה בסדר, אך איטי – קשה לי עם השטח הלא יציב, גזעי העצים והביצות, במיוחד עם הקרסוליים החלשים שלי. הביצות שוחקות,וזאת שבין האגמים בדרך ל-10 צורחת אותי בבוץ סמיך עד מעל לברכיים. רק הנחל בדרך לתחנה האחרונה מנקה סופית את הרגליים – אני אפילו לא מחפד לעבור מעליו, אלא פשוט קופץ פנימה בנקודה העמוקה ביותר שאני רואה. זה רק מים.
אני מסיים את המסלול (3.9 ק"מ) ב-53 דקות לא ממש מכובדות. מקום 26, ותיקון הטעויות היה מעלה אותי רק למקום 21 – הבריטים האלה רצים מהר ביערות שלהם. כנראה שזו תהיה התחרות שתימחק לי מהתוצאה הסופית, שכן ארבע המיקומים הגבוהים ביותר מתוך החמש נחשבים. המטרה עכשיו ברורה – לנסות להשאר ב-15 הראשונים.
הסרט, אגב, יצא מצוין, אך היער שיבש את קליטת ה-GPS ובסוף יהיה סרט בלי מסלול צמוד – אני אחפש דרך להצמיד לפחות קטעי מפה.

דז'ה וו – מספר 3
את Grizedale Forest הכרתי לראשונה ב-1995, אז הגענו למחנה אימונים של נבחרת הנערים (עמיר רוג, ערן כפיר, סער צרוק, אורן יניב, מואב גפני, ולירון ריגבי) בדרך להשתתפות בתחרות בסקוטלנד. זהו המקביל ליער בן-שמן שלנו, רק עם עבירות ותבליט של דרך בורמה. מרכז המבקרים מוכר מפות ניווט עם תחנות קבועות, ומלבד זה יש עוד כמה מפות בשטח היער.
באותה הנסיעה תיאמנו מראש שלל מפות אימון, ובאימון הראשון הגיעה לפגוש אותנו Carol McNeill האגדית – האורים ותומים של הניווט הבריטי, ובעצם המקבילה לאנדרה קוצר אצלנו (אולי קצת יותר מבוגרת). אני לא אתפלא אם יש לה יותר מדליות מאליפויות עולם לותיקים מאשר יש ל-Simone Niggli מאליפויות עולם רגילות, וזה לוקח יותר זמן להשיג כי לא מחלקים 4 בכל אליפות... בקיצור, אנחנו מחכים בחניון קטן ומצפים ממנה להגיע ברכב, ופתאום היא מופיעה בריצה מאיזה שביל, עם תיק מלא במפות – וכבר אז היא היתה די מבוגרת. אני די בטוח שהיא רצה איזה 20 ק"מ הלוך-חזור בשבילנו.
אותו מחנה אימונים היה מלא חוויות, אבל לא אלאה אתכם בכולן, כי אפשר לכתוב על זה ספר. יער Grizedale התגלה כיער מעובד טיפוסי, אמנם עם תבליט מעניין, אבל מלא בקטעים צפופים שלא דוללו, עצים נפולים, ענפים על הקרקע, בוץ וביצות. הוא לא השתנה מאז.
היום שטח הכינוס צמוד לזינוק ולסיום, ויש לי זמן לנוח היטב בבוקר לפני התחרות, ולהתכונן בנחת בשמש נעימה. עד-כדי כך נעים, שאני רץ עם חולצת ניווט קצרה בלבד. היער קשה, אפילו מגעיל בקטעים, אבל זה חלק מהאתגר. הרגליים שלי לא מותאמות לקפיצה מעל לכל הענפים והעצים, ואני מדשדש לי בנחת בהליכה משולבת בריצה, ובלי טעויות גדולות, על מסלול של 6.3 ק"מ וקצב של מעל 13 דקות לק"מ (85:05). עם קצת מזל, אני אסיים במקום 20.
בסיום יש גם זמן לשיחה ארוכה עם Nick, שהוא חובב ישראל ידוע. הוא, אגב, נפסל – וטוען ששתי תחנות היו על גבעה, צד צפון-מערב, ובמרחק 40 מטר אחת מהשניה (פחות מהמותר), רק שלאחת היה תאור תחנה "סבך" ולכן זה כאילו בסדר. אני די בטוח שמדובר בתחנה 12 שלי, כי מצאתי את התחנה השניה קודם (ובדקתי את המספר), והוא צודק. שלא תגידו שזה קורה רק אצלנו... כנראה שהוא ינצח את M40L בכל מקרה, אם לא ייפסל שוב.
בכל מקרה, הוא מעוניין להגיע לאליפות ישראל גם בשנה הבאה, כשהיא תהיה גם אליפות הים התיכון, ומנסה לשכנע את המועדון (השוודי) שלו לבוא. דיברנו גם על המצב המדיני-מלחמתי, והמלצתי לו לחכות כמה שבועות כדי שכולם ישכחו מרצועת עזה לפני שהוא מתחיל לנסות לשכנע אותם. אני מקווה שהוא יצליח.
מחר יום מנוחה. אילו הייתי ספורטאי רציני הייתי צריך לתת לרגליים לנוח, או לצאת לאחת משתי מפות האימון שעומדות לרשותנו, אבל אם הגשם שכבר התחיל וצפוי להיפסק בבוקר לא יתארך אני אנצל את ההזדמנות לטיול רגלי ארוך בהרים, כי הנופים פה באמת מרהיבים ואני לא יודע מתי תהיה ההזדמנות הבאה.
דז'ה וו – מספר 4
בשנת 2002 אירגנתי קבוצה לנסיעה ל-Lakes 5 Days, ומי שרצה הצטרף. בסוף נסענו שבעה אנשים – רונן שורר, נמרוד כהן, סרגיי צ'רניאבסקי, אינה פיינגולד (היום זבולון, אז חברה של סרגיי), ערן כפיר, רוני חריש (שבינתיים התחתנתי איתה, אבל אז לא היה בינינו כלום. באמת), ואנוכי. מצאנו בית להשכרה במחיר מצחיק קצת מחוץ לאזור האגמים ממזרח, ומשם יצאנו לניווטים.
בסיום התחרות נותר לנו יום חופשי לפני הטיסה הביתה, אז חיפשנו תעסוקה והחלטנו לצאת לטיול. מצאנו מסלול באחת מהחוברות שבבית, התארגנו ויצאנו לדרך. כמובן שלא היה לנו ציוד טיולים, אז לקחנו נעלי ומכנסי ניווט, מעילי פליז, וכמה תיקים עם בקבוקי מים, והתחלנו לטפס על Blencathra (868 מ').
למזלנו, מזג האויר היה סביר, והכל עבר בשלום. יש תמונה קבוצתית נפלאה מהפסגה, כולל כבשה שאוכלת מהיד של ערן, והרבה ערפל. העליה היתה קשה – לא בגלל התלילות (כושר היה לכולנו) אלא בגלל המורכבות, מה שבפי האנגלים נקרא Scrambling ואנחנו הבנו תוך-כדי שפירושו זחילה על הסלעים. הירידה היתה אימתנית – נוחה, אבל תלולה ושוברת ברכיים: 600 מטר של שכרון חושים. בקיצור, חוויה.

היום, יום ה"מנוחה" של התחרות, החלטתי לבצע טיול דומה, רק לבד. הפסגה הרצינית הנגישה ביותר מהאכסניה היא Helvellyn (950 מ'), אז הצטיידתי היטב, השארתי את פרטי המסלול באכסניה (אני הרפתקן לפעמים, אבל לא אידיוט), ויצאתי לדרך מאוחר בבוקר, כי התחזית אמרה שהגשם ייפסק לקראת הצהריים. דרך אגב – לבשתי מכנסי ניווט (היה זוג נוסף בתיק) ונעלי ניווט (לא אלה עם המסמרים). אכן הגשם פסק, וסיימתי טיול מרהיב שכלל 12.3 ק"מ ולפחות 900 מ' טיפוס, ערפל כבד בפסגה, והרבה מפגשים מעניינים. הכנה טובה למחר – יש 400 מ' עליה עד לזינוק ועוד 315 מ' במסלול

 דז'ה וו – מספר 5
שנת 1998 היתה שנת שיא בשבילנו ב-Lakes 5 Days. מעל 20 ישראלים השתתפו בתחרות, בקבוצות שונות, שאת הגדולה שבהן אירגנתי יחד עם פבל לויצקי והנוער של החוג שלי – 10 אנשים בשתי מכוניות גדולות: אני, פבל, סרגיי צ'רניאבסקי, אולגה אנטין, איילת טורטל, ערן כפיר, סער צרוק, נדב אינטרשטיין, ליאור צאושו, ומאור פריאל. היו שם גם משפחת פאר, משפחת אריעם, מתן נפתלי ודניאל גוטמן, ואני לא זוכר מי עוד.
מזג האויר לא האיר פנים, והיום השני נדחה ליום המנוחה, והפך ליום הרביעי. באותו יום גם היה מזג אויר גרוע, והעבירו הודעות לכל האכסניות בסביבה שהזזינוקים נדחים בשעתיים. אבל התחרות התקיימה – על Silver How, הר אימתני וחשוף, בקור, גשם ורוח כבדים. מתחם הקמפינג שהיה סמוך לחניה (ומלא בנווטים) הוצף על-ידי הנהר שעלה על גדותיו, המארגנים חייבו כל משתתף לנווט עם מעיל עליו או איתו, ורק לצאת מהאוטו היה צריך אומץ – אבל התחרות התקיימה.
ההליכה לזינוק כללה 3 ק"מ אלכסוניים על שביל עזים במדרון, עם 300 מטר טיפוס – שעה ורבע בבוץ. מדי פעם מישהו היה מחליק מהשביל 10-20 מטר במורד המדרון, ונעצר בשרכים השופעים שם. הירידה מהסיום היתה דומה, רק ישירה יותר – תאורטית יכולת לשבת על התחת, לתת דחיפה ולהגיע במסלול מהיר לחניה.
מהניווט עצמו אני לא זוכר הרבה – סחבתי רגל עם שריר מתוח, אז ניווטתי בנחת עם מעיל גשם עלי ונהניתי מהנוף. החוויה היתה מדהימה, והונצחה בכתבה ארוכה מאד בניווטון, שעוד לא מצאתי אותה כדי לשחזר.
היום הרביעי השנה היה דומה, אבל במזג אויר הפוך – יום מהמם, שמש זורחת, ורוח קלילה. הטיפוס לזינוק כלל 400 מ' עליה, שכמעט את כולם ראו מהחניה וזה לא נראה טוב. לקחתי את הזמן, השארתי לעצמי 45 דקות להתאוששות למעלה (החלטה טובה), ויצאתי לדרך. בגדול, זה היה כמו לטפס את מצדה, רק תלול יותר...
הניווט עצמו היה מדהים – שטח מטורף, שנראה תלול מאד במפה אבל במציאות קצת פחות גרוע, עם עבירות של 100%, מלא תבליט עדין, ושלל פרטי-נוף סלעיים. ויש גם איזה שביל או שניים. בשביל ניווט כזה שווה לטפס את מצדה. את המסלול שלי אפשר לראות בבלוג, ויהיה גם וידאו.

דז' וו – מספר 6
מתוך ארבע פעמים שהשתתפתי בתחרות הזו בעבר, סיימתי רק פעמיים. ב-1998 מתחתי שריר, צלעתי ביום הרביעי וויתרתי על היום החמישי, וב-2002 שפכתי מנוע ביום השני (נדמה לי – אולי זה היה היום הראשון. ל-M21L היו 14 ק"מ בלי מים, ופרשתי אחרי 11) וביומיים שאחרי (גם בהרים הגבוהים) עסקתי בצילום ובריצת בקרה אחרי הנשים שבקבוצה (אינה ורוני).
גם הפעם לא סיימתי. באכסניה אחרי היום הרביעי, הקרסול שלי החליט שנמאס לו והפך אותי תוך כמה דקות מנווט בריא לגמרי לסמרטוט שלא יכול לדרוך על הרגל וצריך לשלוח את אחד מהשותפים לחדר לבקש קרח. אחרי הקרח, כדור נגד כאבים, ושינה מאד ארוכה, אני עכשיו יכול ללכת, לאט, אבל לניווט לא נסעתי. מחר אני חוזר הביתה טיפה מאוכזב מהגורל (בכל זאת נמחקה לי שישית מהחופשה), אבל לא מעצמי או מההחלטה להגיע לכאן. כנראה שאבוא לטייל ב-Lake District עוד לפני 2018, אז (בתקווה) תיערך תחרות ה-Lakes 5 Days הבאה.