החומוס הכי טוב בעכו

מאת: דוידי סגל
כבר שנים אני מגלגל עם עצמי (ועם זיו) את הרעיון לעשות מפת ספרינט בעכו. בפעם הקודמת שהיינו בצ'כיה עם רדק השתתפנו באליפות צ'כיה בספרינט בעיר דסין, ובשנה האחרונה באולומוץ טיילנו על גבי מפת הספרינט של אליפות העולם ב2008. השנה נתן לי ניר יסעור את מפת ונציה וסיפר על הספרינט שהופסק באמצע בעיר המוצפת. אז למה גם לנו לא מגיע מפת ספרינט כשרה משלנו, ואיזה עיר יותר מתאימה מעכו העתיקה לעניין ?( נצרת?) – מקום שנמצא פחות מחצי שעה מהבית שלי.
על עכו העתיקה היינו אומרים תמיד כשהיינו מסיירים בה – איזה פוטנציאל מבוזבז. אז יש לי בשורה – הפוטנציאל מתחיל להתממש : הרחובות נקיים, נבנו שירותים ציבוריים (בתשלום) ברחבי העיר, נוספו אתרים חדשים (אולמות האבירים, החמאם המשופץ, מנהרת הטמפלרים, בזאר תורכי, אכסניה חדשה ועוד...),יש שילוט תיירותי, מרכז מידע, מפת התמצאות ומתבצע שיקום פיזי בהתאם לתקנים של אונסק"ו. (עכו הוכרה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמי) ויש אפילו ראש עיר מתפקד.

אז איפה להתחיל ? צריך למצוא בעכו אדם שיוכל לסייע לנו לקיים בעיר תחרות. אני שואל את חדוה (שתחיה) – ועל המקום מקבל טלפון של אלה. אלה היא המנהלת של בית התיירנים, הגוף שמטפח מיזמים תיירותיים בעכו העתיקה. (כתבה על בית התיירנים : http://dugrinet.co.il/node/15332 ). אלה מתלהבת ואומרת שקיום תחרות הוא בר ביצוע. אני מארגן (שוב בעזרת זיו) חומר בסיס ויוצא לדרך.
אחד היתרונות של למפות מפת עיר הוא שיש הרבה צל ולא נשרפים מהשמש. דבר נוסף הוא שלא צריך להביא סנדויצ'ים מהבית - לכל מקום שתעיף מבט תמצא חומוסיה וגם לא צריך לדאוג לגזיה – הקפה מוגש אוטומטית בסוף הארוחה. אני מבקש (ומקבל) גם קפה – כסיפתח.
ומה עם המיפוי ? עניין לא פשוט הוא להסתדר עם השטח שמוצג על המפה. במפת נווט ניתן להציג רק מפלס אחד. אי אפשר להציג גם את גני האבירים וגם את אולמות האבירים שמתחתם. אי אפשר להציג גם את המסעדה הפיזנית וגם את טיילת החומות שעוברת מעליה. לפי ההסבר בתקנים הבנלאומיים של מפות ספרינט (ISSOM 2007) יש להציג את המפלס העיקרי. לכן יש לקבל החלטות לא פשוטות (תבינו אותם כשתרוצו על המפה, ואני מקוה שתבינו את ההגיון שלהם). לעיתים מוצג מפלס אחד נמוך בשמונה מטר בצמוד למפלס שני. כמובן שביניהם מסומן קיר שאסור למעבר. הנה דוגמא :

אל המרפסת שמעל חאן השוהדא ניתן להגיע רק דרך המדרגות המקורות מצד דרום מערב. תארו לעצמכם נקודה אחת במזרקה שבמרכז הרחבה של החאן והנקודה שאחריה – במרפסת. לשם בחירת הציר צריך לחשוב קצת. המקטע המצורף אינו מספיק לצורך זה.
תוך כדי המיפוי גיליתי את הבזאר התורכי – הבאזר התורכי הוא שחזור של שוק מקורה עם חנויות אוטנטיות. גיליתי שבבית הקפה התורכי שבבאזר ניתן לקנות "פינג'אנים" (תוצרת סוריה) בגדלים שונים להכנת קפה. בזכות אח שלי שהוא מבין גדול בקפה מצאתי שם גם את האטרקציה האחרונה לערכת הקפה – כוסות נירוסטה קטנות עם דופן כפולה שאפשר להחזיק עם קפה רותח בלי לקבל כויה ביד (מצאתי גם בחנות נוספת בשוק הרגיל).
בשבוע שעבר סיימתי את המפה ושלחתי למשרד האיגוד.
אז מה נשאר עוד לעשות ? – למצוא תאריך מתאים בלוח. לתאם עם אלה בעכו ולהתחיל להפיץ את ארוע "אליפות עכו הראשונה בספרינט 2014"

ועכשיו לעניין המרכזי – מהו החומוס הכי טוב בעכו ?
אכן ניסיתי כמה, ואפילו גיליתי ברחוב צדדי את החלון שממנו סעיד מוכר את החומוס שלו למקומיים שבאים עם צלחות מהבית, אבל אולי בגלל שבעבר עבדו מתא לקח אותי לשם – אני אוהב לשבת בחומוס שבהנהלת תיתי מאיקרית שלמרגלות הכניסה למסגד הגדול :
אולי אפילו נסדר אצלו תחנת ביקורת בתחרות

אמנות המשחק

מאת: הראל גינת
הקדמה:
ה"פוסטמורטם" לא מת !!! הראל גינת החזיר אותו לחיים עם ניתוח מעמיק מנקודת מבטו של נווט שחוזר תמיד לזירת הפשע ומנסה להבין ולבחון היכן הוא טעה וכיצד ניתן לפתור את החידה באופן מדעי ואמפירי.
CSI ישראל - סיכום שנתי ותובנות אישיות מנקודת מבטו של נווט ללא מעצורים עם רעיונות מעניינים.
בקישור הבא: קובץ PDF בגודל 3.5 מגה:

קוראסון בבריאנסון

מאת: זיו נוימן
שתי תובנות יש לי מתחרות 3 הימים של "בריאנסון" - העיר השנייה בגובהה באירופה, נמצאת באלפים הצרפתיים סמוך לגבול איטליה:
1. קוראסון בבריאנסון לצלילי קומפניון דה לה שנסון זוכה אצלי במקום הראשון.
2. אלכסון הוא אסון אבל צריך לשמור על הפאסון גם אם אתה לא כזה חסון.

את הסיבות שהובילו אותי למסקנה הראשונה לא אפרט אבל רק דמיינו הר גבוה, רוח קרירה, כוס יין אדום, מפת שולחן משובצת אדום לבן, קוראסון חם, זוג אוהבים וברקע השיר L'ete Indien .
הלו להתעורר !!!
עוברים לסעיף השני שבשבילו התכנסנו כאן ולא שם:
התרבות הצרפתית בסקירה קצרה מתחילה אי שם במאה העשירית, עוברת דרך המהפכה הצרפתית במאה השבע עשרה עם ראשם הכרות של לואי הששה עשרה ואשתו מארי אנטואנט - ההיא מהעוגות, ממשיכה עם נפוליון בונפרטה, מדינות ההסכמה ומלחמת העולם הראשונה ואחריה השנייה עם דה גול, דני האדום ומרד הסטודנטים, זינאדין זידאן מביא גביע במונדיאל 98 וטיירי ג'ורג'יו המלך של עולם הניווט.  הצרפתים ידועים באוכל הצרפתי, בטור דה פראנס, בסיטרואן דה שבו, מגדל אייפל, מוזיאון הלובר ובנשיקות הצרפתיות. זהו פחות או יותר וסלחו לי אם שכחתי פרט אחד או שניים... נזכרתי: בריז'יט ברדו ומועדון הקרייזי הורס.
לאחר האתנחתא התרבותית ראוי לציין כי הפעילות האהובה על הצרפתים היא ריצה/רכיבה/טיולים בהרים. נחזור לתחרות שלשמה התכנסנו: בבחינה ראשונית של נתוני המסלול הבינוני כבר מתחילה להצטבר אצלי חומצת חלב ואני מתחיל לרחם על עצמי למה לא נשארתי לאכול קוראסון בנווה מונסון עם פריקסה קס קסה. הצרפתים לא מרחמים וכבר במרחק הבינוני מכניסים לי את הבאגט ואפילו בלי חמאה.
בדיוק כמו בארוחה צרפתית מייגעת מתחילים במרחק בינוני: 3500 מ', טיפוס מצטבר 320 מ', קווי גובה 10מ' (פחות מזה המפה לא קריאה). עוברים למנה השנייה והקלילה של ניווט הספרינט המהווה אתנחתא מהנה ואז מגיעה מנת השף למרחק הארוך: אתר סקי בגובה 2000 מ' עם שיפועים אכזריים שמוציאים לי את המיץ וגורמים לי להתגעגע לקימורים העדינים של יערות מנשה עם המסלולים המתחשבים של עוזי שוויצר.
ראשוני הנווטים בקטגוריה שלי רצים כאילו הם גדלו בהרים, בעצם... הם גדלו בהרים, הבאים בתור רצים קצת פחות מהר אבל עדיין רצים בהרים כאיילים וכבני צאן ואני אחריהם כצאן המובל. הניווט לא קשה טכנית והימנעות מטעויות קטנות לא היו משפרות הרבה את מקומי בטבלה (למעט בניווט הספרינט, שם כנראה כולם טעו). השטחים כפי שציינתי תלולים מאוד אבל גם קשים לריצה באזורים מסוימים שמשום מה המקומיים יודעים להימנע מהמעבר בהם. הטבע מאוד דרמטי וכל מצוק הוא מצוק, כל נחל הוא נחל וכל שטח טרשי הוא שטח טרשי !!! מנצחי הקטגוריות מתראיינים והמילה הצרפתית/בינלאומית "פיסיק" חוזרת על עצמה שוב ושוב ואני יכול להרגיע את עצמי שלא רק לי היה קשה אלא גם להם.
לקראת העונה הקרובה וגם לקראת ניווטים בינלאומיים נוספים אני מתכוון לשפר את הנקודה החלשה ביותר שלי: ריצה בעליה - שיפור היכולת האירובית, האנאירובית, סף חומצת החלב, חיזוק שרירי הרגליים ... כתבה מצוינת של דניאל קרן יכולה לשמש כבסיס טוב להתחיל בסוג זה של אימונים ועלינו כנווטים המתמודדים עם שטח טבעי ושיפועי להתאמן בשטח כזה והרבה על מנת להגיע להישגים ולא רק להתבכיין.vive la France.





המצפן - ידידו הטוב ביותר של הנווט

מאת: זיו נוימן

בשנת 2003 "טיירי ג'ורג'יו" הצרפתי זכה לראשונה במדליית זהב באליפות העולם. זה קרה בדיוק שנתיים אחרי זכייתו של הפיני "פאסי יקונן" – נווט על הידוע ביכולת הניווט שלו ללא מצפן, כפי שבדיוק קרה באליפות של 2001, שם ניצח את הקרב כשיצא אל היער בידיים חשופות ורק המפה מכסה את ערוותו.

עולם הניווט הסקנדינבי של שנת 2003 סער בעקבות זכייתו של הצרפתי המשוגע, בלתי אפשרי הם אמרו (ובמבטא צרפתי: אימפוסיבל ), זה רק עניין של מזל, הוא רק רץ בקווים ישרים עם מצפן, נראה אותו בשטחים קשים יותר, נראה אותו בלי מצפן כמו פאסי שלנו... הימים חלפו וגם השנים, גאונותו הניווטית של הצרפתי היא כבר עובדה מוגמרת ויכולתו הגופנית הכתירה אותו כבר מזמן למלך של עולם הניווט, בניגוד מוחלט לרוח התקופה שבה מינוי רב ראשי בישראל או תואר אצולה בריטי עובר בירושה.  אפילו הסקנדינבים השמרנים הבינו שגם הם צריכים לרענן את חומר הלימוד ולתת כבוד להוד רוממותו כשזה חולף על פניהם בסערה ביער שבדי, פיני, נורווגי או בכל מקום אחר בעולם ואם רק היה שם אבק כמו אצלנו הם בטוח היו אוכלים אותו.

נכון, אנחנו לא טיירי ג'ורג'יו וכנראה גם לא נהיה, אבל, תמיד כדאי ללמוד מהטובים ביותר, כיצד הם מתאמנים, על מה הם חושבים והכי חשוב – ליישם את זה בשטח !!!

להלן עיקרי כתבה שכתב הצרפתי לטובת תחרות האורינגן של 2013 ואני תרגמתי ביד חופשית (כולל הערות שלי):

המצפן, ידידו הטוב ביותר של הנווט
60% מטעויות הניווט שלי קורות בגלל שימוש לא מספק במצפן, השאר קשורות לתדירות קריאת מפה ולהבנה לא נכונה שלי את השטח (טוב התחלה טובה, הבנאדם אנושי). זה נכון שביערות הסקנדינביים השימוש במצפן לא תמיד הכרחי היות ופרטי התבליט הרבים מוליכים אותנו בבטחה במעבה היער. אבל, לא כך בשטחי מולדתי צרפת. בכדי לשרוד את הניווט בשטחים בעלי תבליט פחות ברור ומפות פחות מפורטות עלייך להשתמש במצפן באופן עקבי על מנת לשמור על הכיוון - בעקביות זו המילה !
כשאני מדבר על שימוש במצפן אני לא מדבר רק על אזורים שטוחים או ירוקים, ברור שאלו האזורים בהם הכי קל לאבד כיוון. אבל, אני רוצה להאיר דווקא את נושא הטעויות המקבילות - הטעויות הנפוצות ביותר בקרב נווטי העלית, טעויות שיכולות לקרות בכל מקום והדרך היחידה להימנע מהן בצורה יעילה היא באמצעות עבודת מצפן טובה. 

להישאר בתוך המנהרה 
אם נביט במפה נוכל לראות שבלגים הקצרים 90% מהעבודה כבר נעשית אם רק נשמור על הכיוון הנכון. אם תבדקו את המצפן בעקביות ותצליחו להישאר בתוך המנהרה, תוכלו מיד לראות שיפור בביצועי הניווט שלכם היות וטווח הטעויות האפשריות נהיה קטן יותר. לכן, חשוב מאוד שתדעו כל זמן הניווט את הכיוון המדויק של הריצה.


מצפן בשטח תלול

בואו נבחן את שטח הניווט של תחרות האורינגן, שטח תלול מאוד שרבים ודאי חושבים כי המצפן לא ישמש אותם לסוג שטח כזה  - ההפך הוא הנכון. במפה המצורפת תוכלו לראות לג שאותו רצתי בסתיו האחרון במהלך שיעור ניווט שהעברתי לסטודנטים. שימו לב לטריק שמתכננים רבים אוהבים להשתמש בו: יציאה מאזור מפורט - חציית הפסגה השטוחה וירידה לכיוון תחנה לא פשוטה. הפעם לא בדקתי את כיוון התנועה שלי בחלקו האמצעי של הלג וחיש קל מצאתי את עצמי סוטה יותר מדי ימינה. למזלי ההתמצאות מחדש הייתה קלה היות ולא היו פריטים זהים רבים באותו תא שטח, אבל, עדיין אבדתי זמן יקר.
לשלוט בכיוון

בואו עכשיו נבדוק מקרה שבוודאות ניתן לאבד בו הרבה מאוד זמן. שוב, ההוצאה לפועל של לג זה תלויה כמעט לחלוטין בדרך בה תבצעו את חלקו האמצעי של הלג: אם לא תבדקו כהלכה את כיוון ההתקדמות שלכם באזור A, קיים סיכוי גבוה של סטייה שתגדל בד בבד עד לפריצת המנהרה, או, אז תמצאו את עצמכם באזור שבו למוח האנושי יהיה קשה מאוד להבין כי זה שמחובר אליו נמצא עכשיו באזור מקביל לשטח בו הוא היה אמור להימצא. (מה שיפה אצל הצרפתי זה שהטעויות הגדולות אצלו הן תמיד בתיאוריה ואצלנו הן המציאות)

הרגל הוא התרופה לשעת לחץ

אז בטח אתם אומרים לעצמכם היכן התכלית ? היכן המתכון לשיפור יכולתנו להשתמש במצפן ושמירת הכיוון ? איך אני אמור לנווט ? (נראה לכם שיגלה לכם את סודות המצפן של ג'ורג'יו).    טוב, זה ברור שאין מתכון מנצח, אבל, הכריחו את עצמכם להביט לעתים תכופות במצפן ובכיוון הריצה - נניח כל 20 -30 שניות, עם הזמן זה יהפוך להרגל שאיננו מבזבז אנרגיה וזמן. אם אתם רוצים להאיץ את יכולתכם לשלוט במצפן ובכיוון הרי שהתרגיל הטוב ביותר הוא תרגיל מסדרון (הוא עושה את זה בלילה חשוך וגם נהנה), המטרה: להישאר בתוך המסדרון וככל שהמסדרון צר יותר, מפותל יותר ונטול פרטי נוף (נשאיר רק את קווי הגובה) כך נגיע לתוצאות טובות יותר.

הנקודה האחרונה שברצוני להדגיש בעניין חשיבותו של המצפן במהלך ריצת הניווט היא חוסר יכולתנו להתרכז במהלך דקות ארוכות של מאמץ גופני ומנטלי. המצפן הוא שומר הראש שלנו לאותם מקרים של חוסר ריכוז רגעי או מנוחה מנטלית לטובת שטחים שישאבו מאיתנו את כל יכולת החשיבה וניתוח המצב. שטחים מורכבים לפיצוח לעומת שטחים שניתן לחתוך כמו סכין בחמאה בעזרת ידידינו המצפן.



עלינו לגמר במרחק הארוך והבינוני !!!

מאת: זיו נוימן

באליפות של שנת 2014 באיטליה ייכנס לתוקפו מבנה אליפות חדש.
המטרה לכאורה היא לייצר מופע תקשורתי טוב יותר (יותר ניווטי ספרינט - מוקדמות, גמר, שליחים מעורב) ולהראות כי הניווט הוא ספורט חובק עולם (שיתוף כל המדינות במקצי הגמר של המרחק הבינוני והארוך ללא מקצים מוקדמים).
המבנה החדש עורר מחלוקת רבה בקרב נווטי העילית ואולי אפילו סנקציות ושביתות בהמשך (ימים יגידו).

מה לגבי ישראל ?
ניווט ספרינט - נצטרך להתמקד בסוג זה של תחרות היות והוא הופך להיות מרכזי וכולל בנוסף למוקדמות והגמר הרגילים גם שליחים מעורב (2 נשים ו 2 גברים) כפי שקיים כיום במשחקי העולם - המקבילה לאולימפיאדה של הענפים הלא אולימפיים.

ניווט בינוני וארוך - לכל מדינה מובטח נווט אחד לפחות בגמר, קיימת שיטת חישוב שניתן לראותה כאן. אבל על מנת לחסוך מכם את החישוב והקריאה, העיקרון הוא שהמדינות מדורגות ל 3 רמות עפ"י היכולת שהציגו בשתי אליפויות העולם האחרונות ובהתאם לדירוגן נקבע מספר הנווטים והנווטות שיכולים לשתף : 3 נווטים בגמר, 2 נווטים בגמר, 1 נווט בגמר.

אנחנו נוכל לשתף נווט ונווטת אחת אחד במרחק הבינוני והארוך (בטבלה מוצג הניקוד לגברים בלבד) וגם את השינוי בדירוג לעומת השנה הקודמת - עלינו ב 8 מקומות היות ולא השתתפנו באליפות 2012.
ניווט שליחים - מתקיים במתכונת הרגילה (קבוצה של 3 נווטים) 

לסיכום: האיגוד יצטרך לברור בנוקשות רבה יותר את משתתפי האליפות ולתת דגש על התמחות בסוגי הניווטים השונים. כמו כן, על מנת להגיע לניקוד גבוה יותר עלינו לייצר עומק איכותי של נווטים ועד שלא יהיה לנו עומק מספק לא נתקדם בדירוג. שליחת נציג/ה לאליפות היא עובדה מוגמרת במבנה החדש והאמירה הידועה שלנו "העיקר ההשתתפות" קיבלה את הגושפנקה של קובעי המדיניות בעולם הניווט.

מסע ה Z-team לצכיה

מאת: מודי בוכבינדר

כבכל שנה (לפחות בשלוש השנים האחרונות) יצאה קבוצה של הרפתקנים והרפתקניות למחנה אימונים ותחרויות ניווט בצכיה.
הקבוצה שלנו נקראה באתר התחרות Ziv Team ולכן בייני לבין עצמי כיניתי אותנו Z-team על שם ה A-team הידוע.
חניבעל הוא כמובן זיו (אבל בלי סיגר), על התואר "פנים" היו כמה מועמדים ולא אני אקבע מי המנצח. אני לוקח על עצמי את הדמות של מרדוק המשוגע וכושי גדול כמו BA לא היה לנו (ומי שזה לא אומר לו כלום שיחפש את תוכניות הטלוזיה הישנות או הסרט).
יער צ'כי ותחנה צ'כית

הפעם טסנו עם אל על, יצאנו בשעות אחר הצהרים המאוחרות ונחתנו בפראג בסביבות 21:00. אני נתקעתי בתור לדרכונים אחרי מספר אנשים שהיו להם שיחות עומק עם פקיד ההגירה, לבסוף ביקשתי בנימוס ממישהו בתור לידי לאפשר לי לעבור, אפילו כך ראיתי את המזוודה שלי מסתובבת על המסוע בבדידות מזהירה. למזלי כולם עדיין היו בשלב שתייית הקפה והחלפת הכסף ולכן לא חיכו לי.
יצאנו לדרך הלא קצרה לעיר אולומוץ' (Olomouc) והגענו למלון בשעה 2 בלילה. ברקו חיכה לנו בחיוך רחב ונראה כאילו הרגע סיים שנת צהרים בריאה. קיבלנו חדרים בזריזות, לקחנו גם מפת ניווט של אזור המלון ואת החוברת המושקעת של מחנה האימונים (שהייתה לנו לתנך בימים הקרובים) והלכנו לישון.
בוקר יום חמישי הפציע מוקדם ומזג האויר היה, לא ניחשתם, חם כמו בארץ. מעל 30 מעלות. ניצלתי את ההשכמה המוקדמת שלי לסיבוב קטן עם מפת הניווט שקיבלנו בפארק המקסים ליד המלון ובעיר העתיקה הסמוכה. לאחר ארוחת בוקר טובה קיבלנו את הכרטיסים האלקטרוניים ובדיוק בזמן (או לפחות בערך) יצאנו לשטח הניווט.
לאחר נסיעה קצרה האוטובוס חנה באיזה שהיא חניה ללא כל סימן בצד הדרך, ביער היו עוד צעירים העסוקים במשחקי ספורט כך שלא הינו לבד. אנחנו מתארגנים לשימוש בכרטיסים האלקטרוניים ויוצאים לדרך. ישנם שני מסלולים – קצר וארוך. עוד אני מתלבט אם להיות ראש לשועלים או זנב לאריות זיו נותן לי את המפה של הארוך – מסלול של 5.8 קילומטר. למרות שזה נראה די ארוך אני מחליט לנסות ובמקרה הגרוע לחתוך. הזמן לניווט הוא שעה וחצי. היער קל יחסית לריצה ואין יותר מדי קווי גובה. אני נזכר בכל מיני סימנים שאין לנו כל כך בארץ כמו קווי גרירה של גזעי עצים, נחלים עם מים בתוכם ומגדלי תצפית. הניווט זורם בצורה מוצלחת למעט תחנה אחת ממנה אני יוצא בכיוון לא נכון ונופל מהמפה (או לפחות יוצא ממנה). בעזרת כמה חברים אני חוזר לענינים ומתאפס. מזג האויר אכן חם (ברקו טוען ששנים רבות לא היה חום כזה) אבל אנחנו די רגילים מהארץ.
אני מסיים אחרי קצת יותר משעה, כמובן אחרי כל אריות המסלול הארוך אבל בזמן סביר מאוד מבחינתי. בסיום פורקים את הכרטיס ומקבלים תדפיס של זמני הביניים בלי שימוש במחשב. ברקו קנה מספר בקבוקי מים גדולים כדי לעזור לכולנו להתאושש.
לאחר שכולם חוזרים מלאי חוויות אנחנו נוסעים למקלחת וארוחת צהרים במלון. אין ספק שזו התחלה ברגל ימין.
לאחר מנוחת צהרים קצרה אנחנו נוסעים לניווט אחר הצהרים. הניווט הפעם הוא סיפור קצת אחר, למרות שהמסלול הארוך הוא בן 4.7 קילומטר, השטח הרבה יותר קשה. יש די הרבה ביצות וסבכים אבל הפרמטר הבלתי צפוי הוא כמות גדולה של זבובים שפשוט מסתובבים בענן סביב הראש משך כל הניווט. שמירה על כיוון מדויק והתרכזות הופכת להיות די קשה בתנאים כאלו. לפחות בשלושה מקרים הם עפים לי לתוך הפה לפני שאני יורק אותם. במשך הניווט אני מצליח לראות אפילו את האחוריים של איזה צבי שבורח ממני לפני שאני מספיק אפילו למצמץ. הפעם האנשים מגיעים לסיום קצת פחות עליזים ומוצאים מחסה מהזבובים באוטובוס. חזרה זריזה למלון, ארוחת ערב ולאחר מכן רוב האנשים עושים סיבוב בעיר, קונים איזה גלידה בודקים את כיכר העיר וחוזרים למלון להשלים שעות שינה.
***
יום 2 – יום שישי 21.6
חניבעל בפוזה אופיינית לאחר ניווט
כהרגלי אני משכים קום, מסתובב קצת בפארק ובעיר ואפילו קונה לי כמה תפוחים וגזרים כדי לאזן את הבירה והנקנקיות. מזג האויר יפה ויותר קריר מאתמול. לאחר ארוחת הבוקר אנחנו יוצאים לניווט. המסלול מתחיל מפאב שיפתח עד שנחזור. הניווט עצמו זורם טוב, התנועה בתוך היער קלה ומתחילים להפנים את שיטות חצית הנחלים, הסבכים ואת צורת השטח. למעט הסתבכות אחת קטנה בסיום אני מסיים ללא בעיות את המסלול הארוך. אולי אני לא בין הראשונים אבל אני בהחלט בין הראשונים לעזוב את ניתוחי המסלול לטובת כוס בירה צוננת. המגישה בפאב מתקשה קצת להסתדר עם כמות האנשים הצמאים שנפלה עליה פתאום, בעיקר שהם גם לחוצים לקבל את מנת הבירה בהקדם אבל עם קצת סבלנות הכל מסתדר. מחיר הבירה מצחיק (וזה נכון לכל צכיה) כ 6-8 שקלים לחצי ליטר. בכל מקום מוזגים את הבירה כמו שצריך ומקפידים ליצור ראש קצף "מקצועי" גם כשזה לוקח קצת זמן. לא רק ניווט אנחנו יכולים ללמוד מהם J

לאחר שכולם מסיימים אנחנו חוזרים למלון לארוחת צהרים ולאריזת החפצים.
בדרך למלון השני אנחנו יורדים להצצה במבצר בוזוב ( Bouzov ) שהוא מבצר מאוד מרשים המשקיף מראש גבעה על שטח נרחב. אנחנו משוטטים בחצר המבצר, אוכלים קצת גלידה ומדברים – על ניווט כמובן.
בשעות אחר הצהרים אנחנו מגיעים לפנסיון של שני הלילות הבאים שנמצא קרוב לאזור התחרות. הפנסיון שוכן בנוף נהדר, אבל חוץ מכמה מגלשות סקי (שכמובן לא פעילות) ובית פרטי מטופח פה ושם אין לידו שום סימן לציבילזציה.
בחצר המלון יש מספר מגלשות, משחקים לילדים והעיקר – ברכה קטנה. שתי הילדות הקטנות לבית משפחת סגל (נוגה ויערה) ונועה לבית ברבינג קופצות למים בשמחה למרות הטמפרטורות המעט נמוכות.
אנחנו תופסים בערך את כל המלון ומשתלטים על חדר האוכל. לפני האוכל עושים קידוש ושרים כמה שירי שבת כמיטב המסורת. גם אחרי האוכל מתקיימת שירה ספונטנית בציבור.
לפני השינה ברקו מתדרך אותנו לגבי מוקדמות אליפות צכיה שיערכו למחרת וגם משוחח איתנו על הבעיות המשותפות לענף הניווט בצכיה ואצלנו (גם להם יש בעיה להביא צעירים) וגם על האופציה להביא נווטים לביקורים בארץ.
***
יום 3 – יום שבת 22.6
לפני ארוחת הבוקר אני יוצא לסיבוב באזור המלון ובודק את כל מעליות הסקי המושבתות. זהו אתר סקי די קטן עם מספר מצומצם של מעליות כבל מסוגים שונים. גם ארוחת הבוקר במלון הזה לא רעה ואפילו יש קצת ירקות חתוכים. נראה לי שברקו עדכן את המלון בשיגעון הזה של התיירים מישראל לירקות, לא נראה לי שקבוצות אחרות מקבלות ירקות לארוחת בוקר.  בזמן שנותר עד היציאה חלק מהאנשים יוצאים לטיול קטן בטבע הקרוב למלון ובודקים מקרוב את אופציות הסקי.
בדגלים אנחנו כמו כולם
הזינוקים הראשונים למוקדמות אליפות צכיה במרחק בינוני מתחילים ב 12:00. בהתחלה מזנקים הצעירים. זף מזנק ראשון ב 12:30 ויעל שייכת גם היא לקטגוריה של הצעירים. שאר המשתתפים משתיכים למאסטרס שמתחילים לזנק רק ב 14:30
בכל מקרה אנחנו יוצאים לכוון התחרות כבר ב 10:30 כדי שכולם יתיצבו בזמן.
האוטובוס מוריד אותנו במרכז הכפר הקטן ומשם צריך ללכת כ 700 מטר ולטפס לא מעט לאזור הכינוס. בתחרות משתתפים כ 1200 איש ואזור הכינוס הומה אדם, דוכנים ואוהלים. ברקו מסדר לנו אוהל להתארגנות ואנחנו כמובן תולים עליו את דגל ישראל. מאחר והזינוק שלי מאוחר אני מנצל את הזמן לארוחת צהרים (הפעם לא כולל בירה) ושיטוט בין דוכני הציוד השונים. המחירים לא זולים במיוחד אבל המבחר גדול ומרשים. כשעתיים לפני הזינוק אני מתחיל בהליכה הארוכה לנקודת הזינוק. צריך לרדת חזרה למקום בו הוריד אותנו האוטובוס ולטפס לצד השני של הכביש והנחל הקטן אבל השוצף שעובר בתוכו (ענין של 2500 מטר). חשבון פשוט מביא אותי למסקנה שאנחנו צריכים לחצות את הנחל הזה במשך הניווט בדרך לסיום. אני בודק במפת הדוגמא ולא מוצא שום גשר. אני מניח שיהיה שם מעבר חובה מסומן על איזה שהוא גשר.
לאחר הליכה לא קצרה לזינוק אני מגיע לאזור בו אפשר לעשות מסלול מודל. במודל כ 7-8 תחנות באזור מאוד דומה לניווט האמיתי. אני עובר על המפה באיטיות ובדייקנות ומצליח למצוא את כל התחנות. צריך לעשות מספר מעברים בבוץ (כולל לחצות ביצה קטנה בהליכה על עץ שנפל) ואני מצליח לשמור (בינתיים) על נעלים יבשות. כרגיל המודל משפר קצת את הבטחון. בסיום המודל עדיין נשארות לי כ 45 דקות לזינוק. אני נח מהמודל (שכלל גם הוא טיפוס לא קטן) ונרגע לקראת התחרות עצמה.
בערך ב 15:30 אני מזנק. 5 שעות אחרי שיצאנו מהמלון, אחרי מעל חמישה קילומטר הליכה והרבה טיפוס (לכינוס, לזינוק ומודל) אני סוף סוף יוצא לדרך. יש כ 200 מטר ריצה לאורך סרטים עד להגעה למשולש. התחנה הראשונה די קלה וזה מאוד מעודד אבל כבר התחנה השניה מציבה בעיה ואני מחפש אותה כמה דקות מיותרות. בין השאר אני מתיאש כבר בשלב זה מהשארת הנעלים יבשות ומתבצבץ כמו שצריך.המסלול קצר (3 קילומטר) אבל כולל 165 מטר טיפוס (בערך 5.5% טיפוס). אני מצליח להגיע לכל הנקודות אבל לא בזמן טוב. במעבר הנחל שחשבתי עליו בהליכה לזינוק אין שום מעבר חובה וגם לא גשר. אני לוקח ענף קטן ליצוב ופשוט חוצה במים. כשאני כמעט נופל אני מכניס את היד עם הכרטיס האלקטרוני למים וממהר להוציא אותה וליבש את הכרטיס. למזלי הוא ממשיך לעבוד.
לקראת הסיום הנעלים מתיבשות אבל הריצה מתחנה 100 לסיום בעקבות מאות הרצים שקדמו לי מכניסה אותי שוב לבוץ.
אחרי ההגעה לסיום אני מצטרף לתור העומד לפני פלג קטן שמאפשר לשטוף קצת את הנעלים והמכנסים כדי לנקות מהם את הבוץ ואחרכך מספיק עוד לשתות כוס בירה להתאוששות.
תוצאות הישראלים לא מזהירות  ואף אחד למעט רוני לא עולה לגמר A, כולנו תקועים בגמר B, למרות שכמה חברה היו לא רחוקים. לשאלתנו ברקו מבהיר שבאותו יום מתקיימות בצכיה וגם בסביבה הקרובה עוד מספר תחרויות ניווט. הנווטים ברמה שלנו פשוט מתרחקים מתחרות אליפות צכיה. אנחנו מתחרים ברצים הטובים בצכיה ולכן כמובן מוצאים את עצמנו בחלק התחתון של הטבלה. ברקו לעומתנו מתחרה ויוצא ראשון בקטגוריה שלו ומראה לכולנו איך עושים זאת נכון.

בסיום אנחנו יורדים את הדרך הארוכה לאוטובוס וחוזרים למלון למקלחת וארוחת ערב.

יום 4 – יום ראשון 23.6
היום אנחנו יוצאים לתחרות הגמר של המסלולים הבינוניים באליפות צכיה. כולנו (חוץ מרוני) בגמר B ולכן אין לאף אחד סיכוי לפודיום אמיתי חוץ מלברקו שהולך חזק על המדליה. אנחנו אורזים ומעמיסים את כל חפצינו על האוטובוס כי מהניווט נמשיך ישירות למלון החדש.
העיקר בתחרות זה הדוכנים
הכינוס הוא באותו מקום וגם הפעם הזינוק מרוחק מהכינוס וכרוך בעליה לא מעטה, הפעם הוא לפחות לא בצידו השני של הנחל. הזינוקים של גמר B הם לפני גמר A ומתחילים ב 9:30 בבוקר.


אני הולך לי בנחת לזינוק ועושה שוב את המודל. מצליח הפעם גם לזהות במפה את רוב התלוליות שהשטח מלא בהן ולא ממש הזדהתי עליהן ביום הראשון וגם מתרגל קצת יותר ליער. המודל נחמד ומאוד רגוע, אין הרבה אנשים ולחץ ואני נהנה ממנו לא פחות מאשר מהניווט עצמו. כרגיל יש כחצי שעה לחכות לזינוק אבל הפעם הזמן הכולל מהיציאה מהמלון קצר בהרבה. בדיוק בשעה היעודה (כאן אין קומבינות ופתקים מזיו לא עוזרים) אני מזנק. מזג האוויר על סף גשם אבל מחזיק מעמד יבש. הניווט הולך הרבה יותר טוב. השגיאה הגדולה ביותר שלי קורה כשאני מקפל את המפה לגודל בול דואר כמו שראיתי אצל האלופים ואז מתבלבל ועושה טעות של 180. ב GPS בבית אני רואה איך אני יוצא כיוון מדויק לחלוטין רק בכיוון ההפוך. לוקח לי די הרבה זמן לזהות את הטעות, אני חוזר לתחנה שעזבתי וממשיך בכיוון הנכון. בין התחנות הצ'כים עוזרים אחד לשני בצעקות (וגם צועקים שאלות אלינו), אני רושם לעצמי ללמוד את המספרים בצ'כית לפעם הבאה, זה יכול מאוד לעזור. הניווט יותר קצר, עם הרבה פחות קווי גובה והעיקר, כמעט בלי בוץ. בסיום אני מסתבך קצת עם התחנה הלפני אחרונה ( ב GPS בבית אני חולף פחות מ 20 מטר מהתחנה הנכונה) ורץ אחרי כל מיני צ'כים לתחנות אחרות. המארגנים מזיזים בהתחשבות את הסרטים מתחנה 100 לסיום לאזור קצת פחות בוצי מאתמול אבל אנחנו עדין מצליחים להתבצבץ, אם כי לא כמו אתמול. מאיר בן שטרית אפילו מצליח לאבד בריצה לסיום נעל ומסיים בתוצאה טובה עם נעל אחת.
הפעם אני מצליח להשיג כמה צ'כים, אם כי לא יותר מדי. בסיום יש אפילו מקלחת חמה וכשאני מגיע אליה אני לבד במקלחת בלי תור. יש גם זמן לאכול וכמובן לשתות. חלק מהאנשים מגיעים לתוצאות לא רעות בגמר B. ברקו מסיים שני בהפרש קטן בגמר האמתי.
קצת אחרי הצהרים אנחנו חוזרים לאוטובוס ושמים פעמינו לעיר ברנו (Brno) הסמוכה למלון שלנו. המדריכה שלנו בסיור היא הבת של ברקו שגרה בעיר. אנחנו עולים למבצר הנמצא בתוך גן נחמד ואחר-כך מטילים בעיר עצמה. כמובן שכולם מחפשים קפה, גלידה ועוגות. אנחנו מסיימים את הסיור בישיבה נינוחה בשמש הנעימה באמצע הכיכר הראשית. בשעות הערב המוקדמות אנחנו מגיעים למלון בעיירה קרנה הורה (Cerna Hora), המלון נמצא בתוך מבשלת בירה ומיד בארוחת הערב אנחנו בודקים את התוצרת המקומית. המלון שוכן בתוך עיירה קטנה ובערב אני עושה סיבוב להכרת הכיכר הראשית של העיר והפיצריה והפאב שנמצאים סביבה. השמש כרגיל שוקעת לא לפני 9 בערב ואני כרגיל הולך לישון קצת אחרי התרנגולות.
***
יום 5 – יום שני 24.6
בשעה 4:30 בבוקר כולנו מתעוררים לשמע אזעקה ממושכת. אנחנו מחכים לשמוע "צבע אדום" אבל זה לא מגיע. חשבנו שאולי זה האות לתחילת העבודה במבשלת הבירה אבל כששאלנו את ברקו מאוחר יותר הוא אמר שזו כנראה אזעקת שריפה באחד היערות הקרובים ובשום פנים לא משהו רגיל. אחרי ההשכמה הזאת גם מבשלת הבירה מתחילה לעבוד די מוקדם ועושה קצת רעשים לחלק מהאנשים שחדריהם קרובים אליה.
כדורדגל
ארוחת הבוקר טובה כרגיל ואנחנו יוצאים לניווט הבוקר. מזג האוויר משלים מהלך של חצי שנה אצלנו ותוך 4 ימים מתחלף מחום של כמעט יולי לקור וגשם של כמעט פברואר בארץ.
כולם שמחים לקבל מזג אויר אירופאי ופשוט משתוקקים לרוץ בגשם, אני בסך הכל מעדיף ניווט יבש אבל מקבל מה שיש. כרגיל כולם יוצאים ביחד וקצת עוקבים אחד אחרי השני (גם אם לא ממש בכוונה). הניווט הולך די טוב ואני מוצא את הנקודות די מהר. בשלב מסוים אני עובר דרך יער של עצי אורן צעירים שרובם בערך בגובה שלי. הענפים הרטובים מלטפים אותי במעבר ואם הייתה עוד נקודה יבשה אצלי היא נעלמת. הניווט שוטף (בכל המובנים) ואני מסיים בזמן. תחנת הסיום ממוקמת באמצע מגרש כדור-רגל וממש מתחשק לי לרוץ ולבעוט בה. כולנו חוזרים במהרה לאוטובוס, מתנגבים ומתלבשים בתוכו. חזרה זריזה למלון ולאחר ארוחת צהריים ומנוחה קצרצרה אנחנו יוצאים לשילוב של טיול וניווט. הטיול הוא למערת מקושה (Macocha) שהיא אחת המערות הגדולות בצ'כיה. מזג האוויר קריר ודי גשום. אנחנו מוסעים ברכבת קטנה (שהיא בעצם רכב שגורר כמה עגלות ומתחפש לרכבת) ממגרש החניה לכניסה למערה. בכניסה יש מד טמפרטורה שמראה שהטמפרטורה בחוץ בערך 13 מעלות (להזכירכם סוף יוני) ובתוך המערה אפילו פחות מ- 10 מעלות. אני משלם עוד כמה שקלים על הזכות לצלם בתוך המערה. החלק הראשון של המערה הוא מערת נטיפים יפה וכמובן שכולם משווים למערת הנטיפים שלנו (אין לנו במה להתבייש). בקצה  הפנימי של המערה התמוטטה התקרה ונוצר מעין עמק נסתר ועמוק שאנחנו מגיעים אליו מלמטה. זה באמת מקום מיוחד ונראה כאילו עוד רגע יגיח דינוזאור מאיזו פינה. לאחר הצילומים המתבקשים, אנחנו ממשיכים אל מעגן סירות קטן ושם עולים על סירה שלוקחת אותנו בתוך נקיק עד היציאה, בחלק מהסיבובים ממש צריך להתכופף כדי לא לחטוף מכה בראש מהתקרה – ללא ספק חוויה נחמדה. לאחר שכולם יוצאים אנחנו מורידים את הנשים הלא מנווטות לטיול בדרך ושמים פעמינו לניווט. עד שאנחנו מגיעים להתחלה  השעה כבר כמעט 17:00, מזג האוויר קר וגשום ובגלל העננים והשעה המאוחרת קצת קשה לראות את המפה. בדרך לנקודת הזינוק אנחנו מגלים בית פרטי שלידו יש כלוב אריות אמיתיים ואנחנו מקווים שלא משחררים אותם בערב. יש לי ספקות אבל אני מחליט לנסות את המסלול הארוך. ברקו מגביל את הזמן לשעה ועשר דקות בגלל השעה המאוחרת והחושך – לא כולם שומעים את העדכון הזה. הוא גם מעדכן שהיער קשה להתקדמות ושננסה להישאר ככל האפשר על השבילים – אני לא שומע את העדכון הזה. הניווט מתחיל בגשם שוטף והוא לא קל. אזורים נרחבים מכוסים שיחי פטל דוקרניים והמעבר מאוד קשה. אני מתבלבל קצת בהתחלה בגלל הרצון לצאת בזריזות. אחר-כך פשוט קשה להתקדם וגם המפה לא מעודכנת במאה אחוז. קצת אחרי חצי המסלול, לנוכח התקרבות שעת היעד, השריטות ברגלים, הבוץ והגשם אני מחליט לחתוך לסיום. אני עוד מספיק לראות את הגב של דוידי שממשיך בכל זאת. אני מגיע קצת לפני שעת היעד רטוב לגמרי, קצת מאוכזב אבל תמיד יש עוד ניווט. בדיעבד היה עדיף לקחת את המסלול הקצר במקרה זה, חוץ מהמרחק הוא גם התרכז בשטחים יותר קלים למעבר.
חוזרים למלון עיפים ורעבים למקלחת חמה וארוכה, בירה קרה וגדולה וארוחת ערב.
***
יום 6 – יום שלישי 25.6
בוקר היום האחרון, הבוקר אין  אזעקה ואפשר לישון קצת יותר מאוחר. מזג האוויר ממשיך להיות קריר וגם גשום. אני יוצא לקנות לעצמי איזו מטרייה בתקווה שזה ישפיע לטובה  על מזג האוויר. לאחר ארוחת הבוקר אנחנו יוצאים לניווט הסיום. הניווט לא קל, גם מבחינת הניווט וגם מבחינת  השטח. הטמפרטורה בערך 13 מעלות וגשום. יום חורף אופייני אצלנו. רמת הריכוז וגם הכושר אחרי 7 ניווטים בחמישה ימים יורדת. בערך אחרי שני שליש של הניווט אני קצת מתברבר ופוגש את זיו (שיצא הרבה אחרי) שמאפס אותי, אבל מודיע לי שהוא חותך לסיום בגלל קוצר הזמן. אני מחליט שאם בארזים נפלה שלהבת מה יגידו אזובי הקיר וחותך לסיום. תמו הניווטים.  בשמונת המסלולים הארוכים שעברתי היו יותר מ- 35 קילומטר (קו אויר) ו- 147 תחנות – כמות מכובדת לכל הדעות. אין ספק שהשטחים בצ'כיה נפלאים ומיוחדים, בעיקר לנו שבאים מארץ ענייה ביערות ובמים.
בדרך חזרה, למרות לחץ הזמן אנחנו מחליטים לעצור בעיירה קטנה (וכמובן ציורית) אני בודק את השעון ומחליט לאכול משהו בעיירה ולוותר על ארוחת הצהריים במלון שלוקחת לא מעט זמן (האוכל מוגש לכל אחד בנפרד) . אני מוצא לי כמה עוגות טעימות וגם את הנקניקייה הבלתי נמנעת ומסתובב קצת בעיירה. הגשם ממשיך לרדת ולמרות שהוא לא חזק זה די מטריד. אנחנו חוזרים למלון וכשכולם ממהרים לחדר האוכל לפני שייסגר (כמאמר המשורר – כל החברים מתבקשים לחדר האוכל) אני עושה לי מקלחת ארוכה ומארגן בנחת את הדברים. לאחר שיקול אני מחליט לנטוש מאחור שלושה זוגות גרביים רטובים שנראים כמו סמרטוטים כדי לא להכניס יותר מדי דברים רטובים למזוודה.
בסיום אני יורד לכוון חדר האוכל כדי לשתות איזו בירה ומגלה שכולם עוד מחכים לארוחת צהרים. כשהיא מגיעה מסתבר שזה סטייק יותר טעים מהרגיל ואני מוצא בכל זאת מקום בבטן בשבילו (למרות העוגות שמקודם) ומנסה גם את הבירה הכהה של המבשלה הסמוכה. לקראת שעה 15:00 אנחנו עולים על האוטובוס ושמים פעמינו לפראג. הנסיעה די ארוכה וכמעט כולה גשומה. אנחנו מגיעים לפראג אחרי השעה 18:00 ונשארת לנו כשעה וחצי להסתובב בעיר המקסימה הזאת. אפילו ארובות השמיים נסגרות סוף סוף ומזג האוויר קריר ודי נעים.
אני משוטט בסימטאות ומגיע לכיכר הגדולה השופעת פעילות ואנשים. אין מספיק זמן להגיע לגשר המפורסם של פראג. גם את יתר התוכניות להגיע למבצר ולראות קצת יותר לעומק את העיר, אני נוטש מחוסר זמן. אני קונה לי איזה שטרודל ענקי כדי שלא אהיה רעב לטיסה.
כשעתיים וחצי לפני הטיסה אנחנו מגיעים לשדה התעופה הדי קטן של פראג, ביקורת דרכונים ובדיקת מזוודות שגרתית לאל על וממריאים הביתה.
נוחתים בארץ לקראת 3:00 בבוקר, חלק גדול מהאנשים נפגשים בפעם האחרונה על הרכבת לנהריה, אני אומר לכולם שלום ויורד בגשר ההלכה בדרכי הביתה.
תם עוד מסע מוצלח לצכיה, נתראה בשנה הבאה.

תמונות:
מודי (מסודרות בספריות על פי ימים):
ליסה:
דליה:
שמואל:

פשע מן העבר

מאת:זיו נוימן

חורף 81 בבוקרו של יום שבת נאה למדי (בניגוד לתחזיות ששודרו בקול ישראל) הגיעה קבוצת נערים ליער מנשה בסמוך לקיבוץ הזורע. רוח קרירה נשבה, האדמה הרטובה כוסתה במצע של מחטי אורנים רך למגע וריח נפלא של רקבובית יער שלט בכל. ששת הנערים שהצטופפו במכונית מקרטעת הוקסמו מהמקום הנפלא בסמוך לנחל השופט והשוצף שרעמת קולו   נשמעה למרחקים משל היו בארץ רחוקה, הנערים הגיעו לתחרות ריצת ניווט בפעם הראשונה בחייהם והיו נרגשים לקראת הצפוי להם. אחד הנערים שיצא לניווט נעלם ולא נראה במשך שנים רבות למרות כל המאמצים שעשו נווטים רבים ובכללם בן משפחתו הקרובה שמעולם לא איבד תקווה לפגוש אותו שוב ביערות האהובים כל כך.
מה היה שם בדיוק ואיך יכול נער נורמטיבי אוהב ספורט וטבע להיעלם לכל כך הרבה שנים ?
...
כמעט שלושים ושתיים שנים חלפו ויום אחד אני מקבל שיחת טלפון מעומר אחי הבכור "מצאתי את המפה האורגינלית של הניווט ההוא משנת 1981 ביערות מנשה ליד קיבוץ הזורע" הוא אמר, באותו רגע הרגשתי חולשה ברגליים וקצב דפיקות הלב שלי גבר אבל אז נזכרתי שאני בדיוק באמצע עליה בריצת אימון ואלו תופעות טבעיות לאדם שעוסק בפעילות גופנית. "מה דעתך לרוץ שוב את המסלול?" הוא המשיך, ואני מיד קלטתי שזו ההזדמנות לנסות לחקור את קורות אותו יום בעזרת האמצעים הטכנולוגיים המודרניים שלא היו אז באותם ימים רחוקים. "שלח לי את המפה במייל וניפגש ביום שבת הקרוב בשעה 6:00 במחלף אלייקים, אני אכין את כל מה שצריך".
...
סוף מאי בשנת 2013, קרני השמש הראשונות פוצעות את שמי המזרח ואני דוהר במכונית ממוזגת על כביש 6 לכיוון צפון,  מחליט להיכנס לאווירה של תחילת שנות השמונים ומעביר לרשת ב' - טעות ראשונה - החבר'ה האלה תקועים עדיין בשנות השבעים וראיון כבד עם יהודה קיסר על להקת "העוד" לצלילי "אני הוא גדליה רבע איש..." של אלתרמן ווילנסקי קורע את האוויר ליד המחלף של בקה אל גרביה, מבריח צמד עורבים המנקרים פגר של שועל חסר מזל שניסה לחצות כביש ראשי באמצע הלילה. בודק שוב כי יש איתי את כל מה שצריך לחקור את המקרה ולא היה אז בימים ההם: טלפון סלולרי עם GPS, מפה עדכנית, מפה ישנה שהודפסה במדפסת לייזר צבעונית, ניילון למפה, מצפן אצבע, שעון דופק, שנים של ניסיון ו... ערכה ניידת לניתוח DNA שתשמש אותי לבדוק האם אנחנו שפויים או שיש לנו פגם גנטי למחלה חשוכת מרפא שקוראים לה ריצת ניווט.
...
אוויר צונן מפתיע אותנו ליד קיבוץ הזורע בתוך עמק ירוק ויער מזמין גם בתקופה זו של סוף מאי, "רצים קליל" אני מציין "אני לא רוצה לאבד גם את הרמז הזעיר ביותר" נענה בהסכמה שבשתיקה למרות ששנינו יודעים כי הסיבה האמיתית היא הכושר הגופני שכבר לא יהיה כמו שהיה.











תחנה 3 - היא צריכה להיות כאן בסביבה

תחנה 9 ברזל U ? זה T כפול !!!
תחנה 11 - השיח כנראה התרבה









תחנה 13 בתהליך שיחזור


האם הנער נמצא במערת קבורה ?


המפה הישנה חסרה בפרטים, הזינוק מחוץ למפה, התחנות מעורפלות ומסומנות  על המפה בידיו של מתחרה נרגש לפני הזינוק, תיאור התחנות ספרותי, הגובה המצטבר לא מרחם, המרחק גם הוא דורש חוסן גופני ולא מתחשב בעבירות השטח, מטפסים לתחנה ויורדים באותה דרך... הרמזים מצטברים, מצולמים ומתועדים: חלק מהתחנות כבר לא קיימות בשטח(4, 7) חלק מהתחנות נדרשות לסקירה ארכיאולוגית (10, 13) וחלק דורש דמיון ומנסרה (8, 11) אבל יש גם מספר הצלחות לא מבוטל שמפתיעות גם אותנו (3, 9, 14).
שעה וחצי של ריצה, 10 ק"מ בסה"כ, 550 מ' טיפוס מצטבר, תיעוד, הנאה מהשטח ומעבר בכל תחנות הניווט לאיסוף כל הרמזים, ו...עכשיו לניתוח הממצאים במעבדה המשוכללת של ארומה יקנעם: שם לצד קוראסון שוקולד והפוך קטן נוכל לגלות מה באמת קרה אז באותו יום אומלל ומר שאחריו נעלם נער רך בשנים, נער שעשה את צעדיו הראשונים בעולם הניווט, נער שנמוג בערפילי בוקרו של יום חורפי כאילו בלעה אותו האדמה.
...
ריח טוב של קפה קלוי ומאפים טריים, אנחנו שותים מים קרים ונרגעים, קול נשי מכריז ברמקול "שרלוק" ואני קם לקחת את שהזמנתי בקופה, "זה שלי" אומר לי שותפי לפתרון התעלומה, בהכרזה השנייה "ווטסון" נזכרתי שנתתי לו את הכבוד להוביל את החקירה ולו רק בגלל היותו הבכור בין שנינו.
אז מה היה לנו ? 
תלמיד תיכון בתחילת כיתה י' ללא ניסיון בניווט ללא היכרות עם הניווט ספורטיבי, ללא הבנה של המפה, מסלול שמתאים לנווטים מנוסים בעלי יכולת גופנית, תחנות ניווט לא הוגנות, שטח פיסי, חוסר ביד מכוונת והדרכה מתאימה, כלים לא מתאימים וחסרים - אין מצפן, מפה ללא נילון, חוסר בשעון... בקיצור, זרקו את הילד למים ואמרו לו להתחיל לשחות - פלא שהוא טבע.
הוא לא טבע הפתעתי את "שרלוק" הוא רק בלע מים והיה חייב להתגבר על הטראומה, זה לקח לו כמה שנים אבל בסוף הוא   הופיע. אנחנו ותיקי הניווט צריכים ללמוד את הלקח לעתיד - אם לא נרצה שילדים ייעלמו לנו אחרי ניווט אחד, אנחנו חייבים להקפיד על התאמה בין המסלול ליכולת המשתתפים, הדרכה נכונה, מסלולים הוגנים ומפות מדויקות זה כל העניין. כל כך אלמנטרי !!!





חיכיתי לזה 35 שנים...


התוכנית היתה פשוטה: לקחת את האשה איתי לסוף שבוע בצימר ברמת הגולן, לנווט ביום שישי אחר הצהרים בתחרות הניווט הארצית האחרונה של הליגה השנתית ביער אודם שברמת הגולן, לטייל קצת... ובשבת לנהל את שלשות השליחים של המועדון ולהשתתף בתחרות השליחים הבין מועדונית באותו יער.  
היער הקשה ביותר בארץ מבחינה ניווטית
יערות קק"ל הרגילים מלאים בשבילים, דרכים ופסי אש בין עצי האורן הגבוהים שבדרך כלל מכחידים את כל הצמחיה מתחת להם. לעומתם ביער אודם, שהוא שריד ליער טבעי שכיסה את רוב רמת הגולן, יש רק דרך ראשית אחת לאורכו. השבילים המעטים מאוד צרים, אינם בולטים בשטח ולא מסומנים במפה. על הקרקע יש אבנים רבות שמקשות על הריצה. הצמחיה מורכבת מעצי אלון נמוכים אשר נטועים על גבי ערימות וגדרות של אבנים סביב ל"חצרות" (קרחות יער) קטנות פתוחות. הצרה הגדולה ביותר היא המראה: החצרות לא אחידות אולם הן דומות זו לזו וכדי להבדיל ביניהן חייבים להבחין טוב בפרטים הקטנים בצורה או בתכולה השונים רק בקצת זה מזה. המפה ששרטט דן צ'יזיק מאוד מדוייקת ומראה את ההבדלים האלה. המשמעות היא שאתה חייב לנווט היטב בתוך השטח כי אם לרגע תאבד את "האחיזה" בהשוואה המתמדת בין המפה והשטח, פשוט תלך לאיבוד ויהיה לך קשה ל"התמצא מחדש". זה קרה לי באחת משתי התחרויות שהיו ביער אודם בשנה שעברה ונאלצתי לפרוש ממנה.
בדרך לסוף שבוע של ניווטים  
האשה אמרה: לא יכולה, הקטן חוזר מהצבא. אחד אחד שמעתי מחברי המועדון שלא יגיעו לסוף השבוע או שמכל מיני אילוצים יגיעו רק ליום ו' ויחזרו בו ביום. לא פלא, המרחק מהאתר ענק – אנחנו המועדון הדרומי בארץ. במקום שלשה של צעירים וכמה שלשות של בוגרים הצטמצמנו לכמעט שתי שלשות של בוגרים. החלטתי לנסוע בשישי עם שלמה רז ולחזור איתו ואיך שהוא למצוא או לארגן רכב לשבת.
פרסמתי שאילתה לקבלת טרמפ בשבת מהמרכז ויובל ברג שבטעות חשב שמדובר על מתן טרמפ בשישי, חזר אליי בשישי בבוקר קיבל את הטרמפ משלמה והציע שאלון יחד עם חברי מועדון טכניון כרמל בח'אן עין זיוון. זה אפילו לא בתוך הקיבוץ אלא חור אמיתי ממש קרוב לגבול עם סוריה. מחנה משקיפי האו"ם נמצא במרחק כמה מאות מטר וקונייטרה מאחוריו.
התחרות האחרונה של ליגת הניווט האישית 2013
ב-1500 בצהרי יום שישי הגענו לאתר הכינוס. הזזנו כמה סלעים ויש חנייה. שלמה רז  שהיה אמור להשתתף למחרת כחבר בשלשת הנווטים הבכירה של המועדון עם ישראל קורנברג ואלכסנדר זלצמן מפליא לרוץ ולנווט וקובע את הזמן הטוב ביותר במסלול הקצר+ כשעבר 4.4 ק"מ תוך 41:12 ד'. "אולי בכל זאת תישאר גם לשליחים?" הצעתי לו. שלמה כמעט התפתה אך מסיבות משפחתיות הוא נאלץ לוותר. ישראל גם עשה את המקסימום מבחינתו והיה הראשון בין בני ה-60+ בזמן מעולה של 43:03 ד' למרחק זהה. סשה שעדיין רשום בין בני ה-45 ומעלה זכה במקום השני כשעבר 5.6 ק"מ בזמן של 52:40 ד'. וגם לי הלך לא רע – בזוכרי איך איבדתי את דרכי בשנה שעברה – הפעם הקפדתי על כל "חצר" ווידאתי שמה שאני רואה במפה תואם לשטח. חזיר הבר הענק שחתך כמה עשרות מטרים לפניי את המסלול בין תחנה 2 לתחנה 3 לא היה מסומן במפה, אבל השיטה הוכיחה את עצמה: 5.6 ק"מ בזמן של 1:04:18 ש'. הפרש של 14 דקות בלבד מעוזי אבנר שהיה הראשון במסלול. רק מקום 11 בקטגוריה, אבל התוצאה האיכותית ביותר שלי השנה מבחינת ניקוד ואם אני מבין נכון את הסטטיסטיקה של הלאפ-קומבט הייתי ה"שעון השווייצרי" של המסלול להפעם עם יחס טעויות של 6.4% בלבד.
אליפות ניווט השליחים הבין מועדונית
מכיוון ששלמה נשאר בבית, נבחרת הסניורים של המועדון שהיא השלשה היחידה המלאה שהיתה לנו הורכבה הפעם מישראל קורנברג, חן נירן ואלכסנדר זלצמן. סשה התעקש לרוץ שלישי ולישראל לא היה אכפת לזנק עם ההמון. לדרך תצאנה כעשרים שלשות של ותיקים – כרגיל הקטגוריה העמוסה מכולן. באווירת החג הרועשת סביבנו "אף אחד לא ספר אותנו". תדריך של זיו, השלמת סיכות ביטחון לכולם ומתחילים.
חיכיתי בתחנת הקהל וראיתי את דוידי סגל מופיע, ממשיך בביטחון וחוזר אחרי כמה דקות אליה. בינתיים הופיעו גם עמית ויינר, פאבל יופה ועוד נווטים ממועדונים אחרים. ישראל נצפה ביניהם במיקום לא רע. לפי זיו בתדריך יש בין 10-15 ד' עד שהנווטים מגיעים לישורת האחרונה מתחנה מאה לנק' ההחלפה. הנערים הראשונים מגיעים לקול תרועות הקהל והכרוז ומבצעים החלפה.
עמית ופאבל עוברים את תחנה מאה...
ודוהרים ראש בראש אל מסלול ההחלפה, שם ממתינים להם דימיטרי פרצ'ונוק ועוזי אבנר שיוצאים לדרך. דוידי סגל מדדה מהר אל תחנה מאה וממנה לאט (יחסית אליו) אל איזור ההחלפה ודני וולשטיין ממועדונו יוצא למסלול. עוד דקה ויוסי שקד ורן שמאי מופיעים בתחנה 100 ושועטים לאיזור ההחלפה. לא שמתי לב למי מסרו את המפות כי חצי דקה אחריהם מגיח ישראל, מנקב את 100 ומעביר לי את המפה שלי.
יוצא לדרך ...
ריצה מהירה למשולש. מה זה 1? קוד=58 קבוצת עצים. כיוון כללי דרום מזרח וירידה – הכי קל להיסחף, אבל נאמן לאסטרטגיית הזהירות אני יורד לקצה ה"חצר" הראשונה, משתחל שמאלה דרך גדרת אבנים לחצר עם עץ, ממשיך דרך שטח סבוך ומשתמש בקרחת שצורתה כמו האות ל' כדי לצאת מראשו של ה-ל' בין סבכים. השטח מקשה על ההחלטות אבל עם המצפן וגדר אלכסונית מימין אני מגיע לקרחת הנכונה שבה קבוצת העצים. תחנה – בודק מספר: 58? יש.
מה עכשיו? ב-2 הקוד הוא 49 – עוד קבוצת עצים. ממשיך לרדת דרום מזרחה ועובר ליד מפגש גדרות אבן כדי להתחבר לשטח פתוח די גדול שמאפשר לרוץ על שוליו באותו קו גובה. הנה 2. בודק המספר... נכון. משם עלייה מתונה ל-3.
נקודת משבר
עד עכשיו הדרך היתה בירידה או בעלייה מתונה, התחנה הרביעית כבר מחייבת טיפוס של 8 קווי גובה והמרחק יותר גדול מהקטעים הקודמים. אסטרטגיית הזהירות מקבלת הצדקה מחוסר היכולת לרוץ מהר בעלייה. אני מאמת לפי מספר "חצרות", קצה של גדר מאובחנת וחורבה ברורה. רגע, מה אני בעצם מחפש? גם חורבה. הקוד = 31. מאתר קרחת מוארכת שמוליכה אותי ל"חצר" של החורבה. הנה החורבה גדולה וברורה מול העיניים ויש בה אפילו איזה נווטת, אבל איפה המנסרה? מתחיל להקיף ימינה ושמאלה. בתיאור לא כתוב מאיזה צד. לא מוצא. בהבזקה של רגע עולה על החורבה ומטייל על הקירות. עכשיו ממש ברור שאין כאן תחנה. אבל רגע מה זה שם דרומה בין העצים? עוד חירבה! מציץ במפה ומבין: שרפתי פה לפחות דקה מיותרת – מכה מורלית. אני יורד ורץ לשם. יש תחנה. שלי? כן!
אל התחנות הבאות
התחנה החמישית נמצאת בערך על אותו קו גובה וזה כלי עזר לשמור על הכיוון. בודק התאמת "חצרות" בשטח לתחזית לפי המפה ורואה מרחוק חולצה אדומה. יכול להיות שזה דני וולשטיין שיצא 2 דקות לפניי? מה, יש לו אותו מסלול? כי לא נראה שהוא בכיוון שלי. מחליט להתעלם ומאתר את ה"חצר" הנכונה. דני מגיע שניות לפניי אל התחנה ולפי הרעש אנו ממהרים אל תחנת הקהל – בעלייה...
ישראל כבר מחכה בישיבה כמה מטר לפני תחנת הקהל ואומר אתה במקום טוב. שוב מנקב כמה שניות אחרי דן ועכשיו ריצה בזווית חדה צפון מערבה ובירידה. הזווית של דן אחרת – אולי יש כאן פיצול מסלולים והוא לא בדרך לאותה תחנה? אני מנווט לפי מצפן ל"חצר" ברורה עם עצים גדולים. חותך גדר כפולה ועוד 2 חצרות ורואה מרחוק את דני מנקב תחנה במקום שבו צריכה להיות התחנה השביעית שלי. אז הוא כן במסלול שלי והוא רץ מהר!
דו קרב ניווטי
בזווית העין בודק את הכיוון של דני שמקדים אותי בעשרות מטרים ומחליט להתעלם, כדי לוודא בדיוק איפה אני במפה כל הזמן. התחנה השמינית נמצאת בירידה ואחרי "חצר" ברורה מתחיל קטע של הרבה לבן וקרחות פחות ברורות אם רצים בדיוק על קו הכיוון. אני מנווט אל "חצר" מרובעת ברורה מימין לקו ההתקדמות כדי להקטין את אי הוודאות בשטח הלבן וחותך חזרה אל הכיוון. יש שם חולצה אדומה ואכן גל האבנים הצפוי לידה. אני לא מוותר על בדיקת המספר: 56? נכון.
מכאן צריך לעלות לכיוון מזרח-צפון-מזרח. אני רואה שדני רץ בכיוון צפון, בודק שוב במצפן ומניח שהוא טועה. זאת ההזדמנות שלי. ממהר ככל שאני יכול בעלייה - חצי רץ חצי הולך. השטח לא לגמרי ברור אבל הולך ו"נפתח" – יותר עצים בודדים וקבוצות קטנות של עצים. מרחוק מספר תלוליות ולדעתי תחנה 9 צריכה להיות על תלולית. מאתר תחנה בין תלולית לעץ. מספר? זה לא הקוד שלי! או-קיי להרגע, מה עוד יכול להתאים? כמה עשרות מטרים ונראים מעין קווי תלולית שמתאימים לאיזור של התחנה. מתקדם והנה תחנה בצידה של תלולית די גדולה. שלי? כן. דני באיזור? לא, נפלא יש סיכוי לעבור אותו. תחנה 10 לא רחוקה אבל בעלייה. אני באמת משתדל למהר אבל בלי לוותר על האיפוס לפי עצים בודדים ותלולית בדרך. מגיע וגם דני מגיע – הוא רץ הרבה יותר מהר ממני וסגר את הפער.
10 -> 11 -> 100
אני שם לב שיש מין שטח פתוח ארוך שבסופו קרחת שמוליכה אל תחנה 11 מהצד המזרחי הרחוק של קו הכיוון במפה. לכן אני מחליט "לשלם" בקצת יותר דרך ולקבל וודאות ניווטית. איפה דני? צמוד יותר לקו הכיוון הישר. עובר שני עצים גדולים והנה הקרחת המוליכה. רווח פחות צפוי היה שהריצה היתה נוחה יחסית. מגיע לפני דני וממשיך דרומה, חותך את קו היער הראשון ובשטח הפתוח דני עוקף אותי, מנקב את 100 ומשיג אותי בכמה שניות. באוזניים חודר קולו של זיו: "בתחרות על המקום השני מועדון לב השרון מקדים את ראשון לציון". המקום השני? וואו יש סיכוי טוב לפודיום. עוד טיפת אדרנלין ואני תולש את המפה של סשה זלצמן ומוסר לו אותה. הוא טס. עוד כמה צעדים ואני ממלמל את מספרי במחשב הסיום.
איפה סשה ואיפה כולם?
עכשיו אפשר לנשום, לשתות ולאכול עגבניה. מתברר שעוזי אבנר שהיה השני בשלישיית הגליל המהירה נעלם בשטח ולכן אנחנו ולב השרון בתחרות ראש בראש על המקום השני-שלישי. אני סומך על סשה שירוץ מהר וישיג את עזרא ברקאי, גם אם עזרא קיבל כמה שניות יתרון. מי כעת במקום הראשון? עמית ויינר ודימיטרי פרצ'ונוק בשלשה הבכירה של מודיעין צברו יתרון גדול עלינו והנווט המסיים שלהם איתן עמיעז "יצא לפני הרבה זמן". בדיעבד התברר שהיתרון היה של כעשר דקות. עוברות כמה דקות, עוזי מגיע במיקום רביעי וג'ים פריש-פלס יוצא נחוש לדרך, קצת אחריו מופיע צפריר מינצר ממועדון יזרעאל ומשלח את אביחי ביאר המסיים שלהם...
שתי השלשות הראשונות של הנערים מיזרעאל מסיימות לקול תרועת הכרוז. שעה וחצי מההזנקה ועוד מספר דקות וגם השלשות הראשונות של המסלול הפתוח ושל הנשים מסיימות. אני נותן לאיתי מנור שסיים ראשון לשתות וישראל הולך לתחנת הקהל לעודד את זלצמן. עוד כמה דקות ו...
סשה מופיע בדרך ל-100
מנקב, רץ במהירות ומגיע לתחנת הסיום. הכרוז מכריז בקול גדול על מהפך בקטגוריית הותיקים! הראשונים ראשונים! ישראל מגיע מתחנת הקהל אחרי סשה "הוא רץ כל כך מהר שלא ראיתי אותו שם". עם השלמת ריצתו המבריקה של זלצמן, הזמן המאוחד של השלשה היה 1:41:01 ש'. זכינו לניצחון והאושר גדול. כמעט שתי דקות עוברות לפני שאיתן מופיע ומסיים במקום השני. גם התברבר וגם נפל. עוד קצת ואביחי ביאר מדהים ומוליך את שלישייתו למקום השלישי.
לראשונה במקום הראשון
כבר 35 שנים שאני מנווט. התחלתי להשתתף בניווטים אצל שמואל גורן בעקבות אחי טל והצטרפתי לאיגוד בתחילת דרכו. מאז זכיתי במקומות שני או שלישי בשלוש תחרויות "רציניות", אבל במקום הראשון מעולם לא הייתי. תודה לסשה וישראל חבריי לשלשה, תודה לכל המברכים ותודה לשלמה רז שלא הגיע...