EYOC ו XLS

מאת: זיו נוימן
לאחר אליפות אירופה לנוער וצבירת אי אלו נתונים סטטיסטיים אני רוצה להעלות מספר שאלות:
1. מה המצב שלנו ביחס לראשונים ?
2. האם אנחנו מתקדמים ?
3. האם יש הבדל בין הגילאים ?
4. האם יש הבדל בין המינים ?
5. האם יש לנו ייתרון יחסי בניווט ספרינט לעומת ניווט קלאסי ?
הנתונים מתייחסים להישג הטוב ביותר שלנו בכל אליפות אירופה לנוער ללא קשר למה שקורה מסביב כגון: כמות הנערים שעוסקים בניווט בארץ, רמתם... ועוד נתונים רבים ואחרים שיכולים להשפיע על הטבלה או לפחות להאיר באור אחר את הנתונים.
אני יכול לענות בוודאות רק על שאלה אחת והיא שאלה מספר 5, בניווט ספרינט אנחנו משיגים תוצאות טובות יותר ביחס למנצחי המסלול ללא שום ספק.
הסיבה פשוטה - מורכבות הניווט יורדת, שטחי הניווט לא מפתיעים אותנו ואינם שונים בהרבה משטחי ניווטי ספרינט בארץ. עיקר ההבדל נמצא בכושר הגופני, זריזות וזריזות מחשבה, טכניקות קטנות כמו: יציאה מתחנה, ניקוב מהיר, הבנת דקויות הסימנים... שיכולים להוריד עוד מספר שניות.
מסקנה: אם נרצה להשתפר בהישגים הבינלאומיים בטווח הקצר - עלינו לפתח את ניווטי הספרינט כמו גם להשקיע יותר באימונים ושיפור הטכניקות לסוג זה של ניווט. ההשקעה אינה גדולה ואת התוצאות נוכל לראות בטווח זמן ריאלי.
בעיה: האם ניווט הספרינט משקף את הספורט שלנו ? האם בסוג זה של ניווט נרצה לשים את יהבנו? ואם להיות פחות דרמטיים, האם אנחנו צריכים להשתפר בניווטי ספרינט ומה זה ייתן לנו ?
גם כאן התשובה מורכבת, אבל, אם נתעלם מכל מה שסביבנו ונראה לנגד עינינו מטרה אחת והיא שיפור ההישגים בזירה הבינלאומית  הרי שהתשובה היבשה כמו הסטטיסטיקה היא : כן.
מזלנו, שניווט לא עוסק רק במספרים יבשים והישגים בזירה הבינלאומית הם לא מהות הכל בספורט שלנו (יש איגודים שזה כך ), אנחנו נעדיף לפעול במספר מישורים כפי שקבענו בתכנית החומש והכי חשוב הוא לשמור גם על הרגש ועל האהבה שיש לנו לספורט הניווט ,כי ניווט זה לא רק ספורט - ניווט זה דרך חיים.

אליפות העולם במיפוי

מאת: עודד ורבין


ההכנות לאליפות חשובה כגון אליפות העולם או אליפות אירופה דורשות הכנות מנטליות לצד הכנות גופניות רבות כגון:
אימוני ניווט ועיון במפות ישנות.

אימוני כושר והתאמה יכולות ריצה לאופי השטח המיועד.

מחנות אימונים בשטחים הדומים לאליפות.

ו... להתאמן על מפת האליפות לפני האליפות...
איך עושים את זה?
את הטכניקה הבאה ניתן ליישם בעיקר בניווט הספרינט ואחרי ההסבר יהיה ברור למה. קודם כל נבהיר ונזהיר כי אסור כמובן בתכלית האיסור להיכנס לשטח התחרות. מי שנכנס - פסול.
מה עושים? - מכינים את המפה של האליפות בבית...
מה צריך?
1. תוכנת אוקאד.
2. תצלום אוויר מגוגל.
3. מפת עיר התחרות.
4. אתרי אינטרנט של עיר התחרות בהן ניתן לראות מצלמות רחוב ותמונות מהעיר והסביבה.
5. כושר מיפוי בשלט רחוק.
התחלתם להבין את התמונה?

יושבים מול המחשב ומחברים את כל הנתונים כמו פאזל.
לוקחים את מפת העיר ותצלום האוויר וממפים את המפה מהתחלה עם סימני ספרינט עדכניים, עוברים על תמונות מהעיר ומצלמות ומעדכנים ומשפצים, וגם קוראים בעיון רב את פרטי האליפות ואת אתר עיר התחרות בכדי לדעת אילו כבישים סגורים, מידע נוסף...
נכנסים לראש של המארגנים ומנסים לנחש היכן יהיה הזינוק והסיום.
והוקוס פוקוס (או לא) יש מפה !!!
אפשר להתאמן עליה כמה שרוצים (בבית) - בחירות ציר, מתרגלים למפה, אומדן מרחקים, למידה של המפה בעל פה וכו.
תאמינו או לא אבל נווטי עילית רבים עושים זאת בעיקר לפני אליפות עולם.

לדוגמא: יאן פרוקזקה מצ'כיה באליפות העולם בנורבגיה ובסיום מקום 15 באליפות - הסבלנות משתלמת.


"My Preparation for important competition is a lot about studying old maps and course guessing. For the Sprint Final this was not possible due to there was no old map. So what to do in this situation? I made my own map... In the Internet there are several good maps with aereal photos, 3D maps and street views which are up to date. This made it quite easy to draw a map in OCAD. Some map clips in the bulletin 2 gave me an idea of how detailed the map will be. Then it was pretty easy to guess where the course will go while having 100m climbing and probably the start in the finish area."

ועכשיו נעבור ל מפת האליפות

לקראת אליפות אירופה לנוער גם אני ניסיתי את כוחי ועכשיו נמתין לראות אם המארגנים היו בראש שלי (או יותר נכון אם אני הייתי בראש שלהם):















OK DENSLEN: ISRAEL IS OK FOR O

מאת: Emil Folino ממועדון OK Denseln
February 18th 11 winter and snow tired orienteers met at Arlanda Airport to fly to Tel Aviv. We landed late in the Holy Land and drove to the desert in the southern part of Israel. After the long travel, little sleep and water four of the eleven went to run the first part of the Desert Championships. It was a challenging sprint in an old ruin city at nine in the morning. The rest of our first day in the desert went by trying to find water, the second part of the Desert Championship and a nice training in a really quiet sandstorm.

After two nights in the desert it was time to move north to the Kibbutz of Tuval. Two training were done on our way to the north and it got dark, so finding Tuval was harder than expected, but with the aid of some locales we found the Kibbutz.

The northern part of Israel really has some nice and demanding terrains and the days went by with at most four trainings a day, a great amount of controls and some nice downtime with the finnish guys and the Segals. We also took time off for quick dips in both the Sea of Galilee and the Mediterranean Sea and some time as tourists in both Nazareth and Acre.

After a couple of nice hard training days in Tuval it was time to move to Zora and the Israeli Championships. In diffuse and physically and technically demanding terrains two days of competition were held. The Israeli future star Eran Segal took the victory in front of Olle and Anders. Matilda Andersson won the women’s main class and Therese Nyström took home another women’s class.

After the first competition we went to be tourists in Jerusalem. We had expected more of Jerusalem, but it was way too touristy and crowded so we never got enjoy the special spirit in Jerusalem. After the second day in Zora we went to see the Dead Sea. Driving from 1100 m.a.s.l. to -400 at the Dead Sea through a beautiful desert and the ”swim” in the sea was an experience that exceeded our expectations.

Our last day in Israel was a nice “köttar-dag” (“Give it your all day in Swedish) with four training sessions and 5 hours of running for the three biggest idiots on the trip and a little less for the rest of the group.

We can really recommend Israel as a good orienteering country. We ran more than 20 sessions on unique maps where most of them were challenging and varied terrains. We will be back some day!

ניווט אופניים לאן?

מאת: יעקב אילן
מבט קצר על תוצאות תחרויות ניווט האופניים שנערכו השנה, כמו גם התרשמות אישית מהשתתפות פעילה בחלק מהן, מראים שבסוגיית כמות המשתתפים, שעוררה דיון מאד סוער בשלהי העונה הקודמת, לא חל כל שינוי – כמות המשתתפים בתחרויות נמוכה מאד, כמות שיתכן ואינה מצדיקה את המאמצים המושקעים בארגון והכנות (ואת זה אומר נווט פעיל שמאד מקווה שהתחום הזה לא ידעך!).
אין ספק שהתקווה שכל נווט יביא רוכב אופניים אחד נוסף מחוץ לאיגוד, כמו גם העלאת כמות התחרויות, 2 האלמנטים שעמדו במרכז תכנית "ההרחבה" שתואמה בסוף השנה שעברה עם הנהלת האיגוד, כשלו כשלון חרוץ. ממוצע כמות המשתתפים השנה, שעומד על 41.6 משתתפים בתחרות, מעורר דאגה עמוקה לעתיד הענף.
שימו-לב למספרים:


ניתוח סטטיסטי של מה שהיה השנה יכול אולי להצביע על כיוונים אחרים ו/או שונים בהם יש להתמקד, או לפחות להשקיע בהם מחשבה. התובנות שלי, המבוססות על ניתוח קצת יותר עמוק הן של כמות וסוג המשתתפים והן של לוח התחרויות הכללי, מביאות אותי לטעון את הטענות הבאות:
א. פוטנציאל המשתתפים לניווט אופניים מצוי בעיקרו בקרב הנווטים הרגליים ולא בקרב רוכבי שטח רגילים שאינם מכירים את ספורט הניווט.
ב. לתכנון לוח התחרויות הכללי יש השפעה דומיננטית על כמות המשתתפים בכל תחרות של ניווט אופניים.
ג. המפתח שנקבע לחישוב ליגת ניווט האופניים איננו נכון ומשיג תוצאה הפוכה מאשר עידוד השתתפות.

אקדים ואומר שהמסקנות האופרטיביות הנגזרות מטענות אלו, אם אכן הן נכונות:
א. יש לקדם את ניווט האופניים קודם כל בתוך האיגוד, בעיקר באמצעות המועדונים, ורק אח"כ מחוצה לו.
ב. תכנון מועדי תחרויות האופניים ומיקומן חייב להתחשב בצורה רציונאלית במועדי התחרויות הרגליות, מיקומן ופריסתן לאורך השנה.
ג. מומלץ להגדיר שמספר התחרויות לחישוב הליגה יהיה 5 , לא מותנה בכמות האירועים שמבוצעת בפועל.

כמות וסוג המשתתפים
להלן כמה נתונים מהם נגזרת הטענה הראשונה. הנתונים מבוססים על המידע המצוי באתר האיגוד והדפים האישיים של כל נווט. הניתוח אינו כולל את הניווט הרגלי האחרון בבארי. אני כבר מתנצל אם חלה טעות כלשהי בהעתקת נתונים כלשהם.
בסה"כ נטלו חלק בניווטי אופניים השנה 100 נווטים שונים בחלוקה הבאה:
מהטבלה הנ"ל ניתן לראות ש:
א. כמות המשתתפים הכללית נמוכה מאד!
ב. 20% מהמשתתפים הם בני נוער (נתון חשוב כשמדובר באופניים שאותם יש להביא לתחרות והתלות שזה יוצר לגבי מלווה מבוגר. מצאתי ש-9 משתתפים צעירים הגיעו עם הוריהם שגם נטלו חלק בתחרות).
ג. מעל 60% מהמשתתפים הם מעל גיל 40 (ישנם לפחות 4 משתתפים בקטגוריה HE מעל גיל 40).


מספר התחרויות בהן נטל חלק כל משתתף:
מהטבלה הנ"ל רואים ש:
א. יותר ממחצית המשתתפים (54% ליתר דיוק) נטלו חלק ב-3 תחרויות בלבד או פחות, מתוך 10 תחרויות שהתקיימו.
ב. ממוצע התחרויות למשתתף הוא 4.16, פחות מחצי האירועים שהתקיימו.
ג. ממוצע התחרויות לכאלו שנטלו חלק ב-5 תחרויות (כולל) ופחות הוא 2.23. אם נצליח להביא למצב שרק משתתפים אלו (64 במספר) יגיעו כל אחד ל-5 תחרויות בעונה בממוצע, אזי ממוצע המשתתפים בכל תחרות יעלה מ-41.6 ל-73.6, עליה של 77%, מבלי שהוספנו משתתף חדש כלשהו!
ד. כשליש בלבד (36%) מכמות המשתתפים זכאים להשתתף בדירוג הליגה השנתי (6 תחרויות מתוך 10).






הקשר שבין ניווט רגלי לניווט אופניים:
הטבלה הבאה מתארת בכמה תחרויות ניווט ליגה רגלי השתתף כל נווט אופניים:
מהטבלה ניתן להבין את הנתונים הבאים:
א. 26 נווטים בתחרויות האופניים לא השתתפו באף תחרות ניווט רגלי במהלך העונה הנוכחית. כל שאר ה-74 הם נווטים רגליים.
ב. 54 נווטים מתוך ה-74 השתתפו בלמעלה מ-5 תחרויות ניווט רגלי, כלומר – מעל 50% ממשתתפי ניווט האופניים הם נווטים רגליים פעילים מאד.

תכנון התחרויות
להלן מספר פרמטרים תכנוניים שקרו השנה ואשר הביאו לדעתי למספר לא מבוטל של נווטים שלא להשתתף בתחרויות מסוימות:
א. 5 תחרויות מתוך 10 בוצעו בימי שישי. למעט היום הראשון של אליפות ישראל אין לכך לדעתי הצדקה. הדבר כבר בא לידי ביטוי באמירות שונות שהופיעו בפורום במהלך השנה..
ב. תחרות הניווט הראשונה בוצעה בסוף חודש אוגוסט, כשחלק גדול מהאנשים נמצא בחופשה וגם לא מצוי בכושר, שלא להזכיר את נושא החום. תחרות הניווט הרגלי הראשונה בוצעה חודשיים (!) לאחר מכן.
ג. תחרות הניווט השנייה בוצעה חודש לאחר-מכן, בתקופת החגים, תקופה בה רבים מהאנשים בחופש, גשרים וכיו"ב.
ד. אליפות הניווט בוצעה בצמידות בלתי אפשרית לאליפות הניווט הרגלי – שבוע אחד בלבד. עבור מי שגר בצפון ונסע לשני ימי התחרות הרגליים המטלה של נסיעה ברכב פרטי לאיזור המרכז יומיים נוספים תוך פחות משבוע היא קשה.
ה. בחודש מאי היו 3 שבתות רצופות עם תחרויות ניווט, שתיים עם אופניים ואחת רגלית. מעבר לעובדה שזו תקופה שכולם כבר עייפים מהעונה שהיתה, שוב האילוצים הלוגיסטיים מקשים מאד לעמוד בתכנית שכזו.

חישוב כמות התחרויות לליגה
השנה נקבע מפתח דינמי לחישוב כמות התחרויות בליגה בהתאמה לכמות התחרויות הכללית שבוצעה. מאחר ובוצעו 10 תחרויות, המפתח השנה היה 6 תחרויות לליגה.
כפי שהראיתי כבר קודם, רק שליש מכמות המשתתפים השנה נכנסו לחישוב. בהנחה שלחלק גדול מהמתחרים הליגה חשובה, קיים מצב הנכון לחלק השני של העונה, שבו משתתף שלא יכול להגיע למספר הנדרש (מהסיבות שצויינו לפני כן) ימנע מלהגיע לתחרויות שנותרו.
פה אני יכול להביא כדוגמא אותי, שהחלטתי שלא לנסוע לתחרות בחרובית לאחר שראיתי שהיא לא תביא אותי למימוש 6 תחרויות בעונה בכל מקרה.

לסיכום
א. מצב ניווט האופניים לא השתפר במהלך השנה האחרונה בהתייחס לכמות המשתתפים בתחרויות.
ב. מרבית נווטי האופניים מגיעים מקרב הנווטים הרגליים ועל כן תכנון לוח התחרויות של ניווטי האופניים חייב להתחשב בצורה רציונאלית בלוח התחרויות הרגליות. אמצעי זה עשוי להגדיל את כמות המשתתפים בכל תחרות מבלי שנשקיע מאמצים רבים בשדות זרים.
ג. גם הגדרת כמות התחרויות המחושבות לליגה כ-5 יכול לגרום לעליה מסוימת בכמות המשתתפים.
ד. תקנו אותי אם אני טועה...

על הקשר בין אבן גבירול לבארי

מאת: דודי אלוני

הדבר הראשון שעולה אני מניח לכולנו כאשר אנו שומעים את השם אבן גבירול, הוא הוא אותו רחוב מרכזי שחותך כמעט את כל תל אביב, הרחוב בו מתי שלא תגיע תמיד לא תמצא חניה (טוב לא חכמה זה נכון לכל תל אביב),הרחוב בו שוכנת העירייה, הרחוב בו נרצח ראש ממשלה,הרחוב בו נמצא מגדל המאה,הרחוב שחיבר בין יפו לסומייל ב1920 והרחוב שמתחתיו תעבור רכבת תחתית ב2190. מסתבר שהרבה לפני שאבן גבירול היה רחוב הוא היה בן אדם, מעטים אני משער יודעים ששמו הפרטי היה שלמה (קשר ראשון לבארי או לפחות למתכנן המסלולים שם), ומעטים גם כן יודעים שהוא היה משורר ופילוסוף.
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%9C%D7%9E%D7%94_%D7%90%D7%91%D7%9F_%D7%92%D7%91%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%9C
ברי סחרוף ורע מוכיח ומבצעים חלק משיריו, אחד היותר מפורסמים :
http://www.youtube.com/watch?v=V6mWAbtOYEU&feature=related
לאותו שלמה אבן גבירול היו לא מעט פניני חכמה** , ואחת הפנינות (אם לא ה ) הינה:
"בקש מה שאתה צריך לו, ועזוב מה שאינך צריך לו, כי בעזיבת מה שאינך צריך לו - השגת מה שאתה צריך לו."
באם הבנתם את הפנינה ואת הקשר שלה לניווט עזבו את הפיסקה הבאה, באם לא קראו גם אותה.
נראה כאילו אבן גבירול עצמו היה נווט בH21A , כאילו משפט זה נכתב בעבור הנווטים ובשבילם. הלא זוהי תמצית הניווט, להתמקד רק במה שצריך, עזוב התמקדות בכל ערוצון קטן כאשר אתה רץ לעבר עץ ענק, עזוב התמקדות בכל שלוחה ושיח כאשר הנך רץ לעבר צומת שבילים צחיח (בלי הצחיח אין חרוז), עזוב את כל אלה ותשיג את מטרתך. מה שמדהים לדעתי הוא שהנווטים הטובים באמת גם בשטחים קשים מאד מגלים שהם כמעט ולא צריכים כלום (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1Y3_S1BsojqrshCgQqIad0oQ897d_1dyj1DHKC6TWFht7_RIBcmypC0snvoQDWMgNeixjwDnyFPPPy30SKGoPAJxen5XWf7MdeSy6_I03no6tZGNiwrE3IG0VjoC5h1uBT_lhvo79Pmw/s1600/%25D7%25A8%25D7%25A4%25D7%2590%25D7%259C%25D7%2599.JPG ותודה ליובל רפאלי). והחכמה הגדולה היא כמובן לדעת מה לבקש ומה לעזוב.
מצורפת המפה מבארי של הבינוני פלוס עם מה שעזבתי או יותר נכון עם מה שביקשתי:


*מסתבר שיש רחוב בארי בתל אביב וקשר נוסף בין בארי לאבן גבירול הוא רחוב בלוך.
** פניני חוכמה נוספים :
אם תרצה שישנאוך - בקר את חבריך תמיד, ואם תרצה שיוסיפו בך אהבה - בקרם לעתים רחוקים.
מי שמאריך בשיחתו - יקוצו בני אדם בדברו.