בלוג אינטרנטי זה בא להחליף את ה"ניווטון" מגזין הניווט האהוב והטוב שאליו היינו מחכים בצימאון על מנת לראות תוצאות, סיכומים והיכן יהיה הניווט הבא. היום בעידן האינטרנט אנו מחדשים ימינו כקדם אבל ברוח הזמנים האלו. ה"ניווטונט" בא להוסיף על המידע האינפורמטיבי של האתר ומטרתו העיקרית להפיח רוח חיים ונשמה במידע הקיים.
אספרסו כפול במרתון הרים 2011
מרתון הרים – אהבה לחיים
מיומנו של רוגייניסט מתחיל...
חג פורים - חג גדול לנווטים
הבעיות, עומס רב על צוות המאמנים (שעובד בהתנדבות, כולל על חשבון ימי חופש מהעבודה) וקושי במתן מענה מקצועי למגוון נווטים. כמו כן, בעיות לוגיסטיות מכאן ועד להודעה חדשה.
ההבטחה הייתה שהתלכיד החברתי הנפלא של הנבחרת הצעירה ידביק אליו נווטים חדשים. ספוילר: זה הצליח...
אז איך עושים את זה???
המפתח להבאת הילדים היה בפניה למאמנים שלהם במסגרות השונות ובפרסום זמן רב מראש של המחנה באתר האיגוד. ההצלחה הייתה מעבר למשוער – נרשמו 46 ילדים, מתוכם התייצבו למחנה 44 (50% בנות) - מחנה האימון הגדול בתולדות האיגוד. גייסנו את אסף אבנר לעזרה – היה ברור ש קרן, עפר ואני נהיה עסוקים עד מעל לראש. עזרה מבורכת נוספת קיבלנו מאיתן, זיו, דני אהרוני, עמי גנצרסקי, עודד ורבין, מויש מנור, משפחת רגב ורן דבש. מקווה שלא שכחתי מישהו...
חודש לפני המחנה פניתי באימייל לחברי הנבחרת הצעירה וביקשתי מתנדבים לארגון הערב החברתי. עדי גוטמן, נרי פיין, מעין מינצר והילה איילי נענו לאתגר. הן ארגנו ערב למופת עם משחקי היכרות, חידונים ואפילו הפתעה לילדי יום ההולדת. מיותר לציין שכולם היו מחופשים, כולל המאמנים.
את התוכנית המקצועית בניתי כבר באוגוסט אז ידעתי שאפשר להתאים את התרגילים לנווטים מתחילים בלי יותר מידי בעיות. נושא המחנה היה הפשטת מפה ושיפור הזרימה בניווט. את הסרטים הנחתי בשטח ארבעה שבועות לפני המחנה והצטידנו במפות איכותיות מודפסות.
פתחנו בתרגיל כוכבים משולבים עם טוויסט מדליק בתל חדיד ואימון זיכרון מפות מרכזיות. משם נסענו למושב בן שמן וקיימנו תחרות שליחים בה הרכבתי בעצמי את הקבוצות כך שתתקיים תחרות שווה והנווטים יכירו חברים חדשים. בזכות קרן ועפר עשיתי זאת במהירות ואכן התפתחה תחרות הייתה צמודה ומרתקת. חזרנו, קיבלנו חדרים, מקלחות ואז ערב חברתי שהיה הצלחה אדירה.
למחרת קיימנו ניווט קצר בכפר הנוער בן שמן ולאחריו נסענו לניווט זוגות אתגרי על מפת בן שמן מערב. נקודת הסיום הייתה בבית הקברות של בן שמן, משם נסענו לגימזו לתרגיל מפה לבנה ששימש כתחרות המסכמת של המחנה. תרגיל מאתגר במיוחד שהנווטים עמדו בו בכבוד.
לסיכום, אחד המחנות המוצלחים ביותר מקצועית ובוודאי חברתית שהיו לנו בשנים האחרונות. תודה ענקית לקרן ועפר, שותפיי לדרך.
מחצב ועד דם-המכבים
הם מלווים אותנו לכל אורך שנת הניווטים, מתייצבים במשמרות מסודרות בשטחי הניווט, ובלעדיהם הניווטים שלנו היו פשוט... חסרי צבע. אלו הם הפרחים, כמובן, שמהווים חלק בלתי נפרד מהחוויה הניווטית.
עם השנים למדתי להכיר "אישית" את החברים מהשטח (קצת כמו את חבורת הנווטים עצמה): החצב המבשר על תחילת עונת הניווטים, והוא הפרח האופטימי ביותר; הרקפת הנחבאת בצל היער, סמל החורף; הכלנית הראוותנית ושטופת השמש, מלכת האביב והיפה מכולם; דם-המכבים העצוב, המזוהה עם הנופלים וגם עם סוף העונה המתקרב; ועוד רבים אחרים, שהם חלק מוכר וצפוי מהתפאורה העונתית, גם אם לא לכולם ידעתי להצמיד שם.
לאחרונה החלטתי לעשות קצת סדר לעצמי (וגם לציבור הנווטים הרחב), והכנתי רשימה של הפרחים הבולטים ביותר בשטח, מסודרים לפי עונות השנה. כך נוכל לדעת מה אנו צפויים לפגוש בשטח בכל ניווט.
הרשימה לא מתיימרת להיות מלאה ומקיפה: היא מכילה רק את הפרחים הנפוצים ביותר, אלה שכמעט בלתי אפשרי שלא להיתקל בהם בכל שטח ניווט (למעט בנגב). הפרחים שאספתי צובעים את השטח במרבדי צבע, וקלים מאוד לזיהוי, אפילו בקצב ריצה. קריטריון הבחירה סובייקטיבי לגמרי – מה שמוכר לי מהניווטים, נכנס.
כמה הסברים "טכניים":
- הטבלה מתארת את תקופת שיא הפריחה של כל פרח. יתכנו שינויים קלים משנה לשנה, כתלות בכמות המשקעים ובטמפרטורה.
- הפרחים בטבלה מסודרים לפי תחילת תקופת שיא הפריחה. מבין הפרחים שמתחילים לפרוח באותו חודש, אלה שתקופת פריחתם קצרה יותר יופיעו לפני אלה המאריכים לפרוח. פרחים בעלי תקופות פריחה זהות מסודרים לפי א"ב.
- התמונות של הפרחים נלקחו מאתר"צמח השדה", באתר שהינו מגדיר פרחים אינטרנטי ניתן למצוא תיאור מפורט של הפרח, מפת תפוצה, תמונות נוספות ומידע על מינים דומים.
קצת סטטיסטיקה:
- הרשימה כוללת 31 פרחי שדה, ופרח עץ אחד (נחשו איזה).
- החודש הפורח ביותר הוא מרץ, עם 26 פרחים. במקום השני פברואר עם 23 פרחים. החודשים הדלים ביותר הם, כצפוי, ספטמבר ויוני, עם שני פרחים בלבד בכל חודש.
- ארבעה פרחים פורחים לאורך רוב עונת הניווטים – 7 חודשים תמימים. ארבעה אחרים פורחים חודשיים בלבד.
Israel - Orienteering Country
Israel- orienteering country !!!
I have been to Israel many times – at least last four years I visited this beautiful country with group of my orienteering friends. Orienteering is main purpose of our visit, but anyway, we also travel all over the country, we admire a scenery, ancient places and Israel´s people as well.
I can say , that Israel´s orienteering grove up. Every year we can see some progress. The maps are better and better, also organizing is more professional than before. And what about 2011 Dessert Championship and Israel Orienteering Championship ??
The first day of Dessert Champs has been hold on beautiful place – near the lake in Park Golda. Also competition was well organized, courses and map was on good level. Maybe one part of the map (the flat parts on the other side of the road) could be better, some controls was difficult to find according map. But generally – nice competition.
The second day – surprising Shifta National Park – it was something unique !!! Perfect map, challenging terrain and interesting courses – this competition had really International standard !!! Maybe organizer should add a little more dessert to this area and that is why one competition would be enough for second day.
But we also done third competition in Nitzana – afternoon. Together with Labyrinth and special sprint it was interesting competition again. Beautiful finish area, swimming pool and comfortable accommodation – this is main advantage of Nitzana village .
Finally , I could see only one disadvantage of Dessert Champs. It was “old fashion style” of punching. It is clear, that electronic punching is absolutely necessary for each competition – no mention, that Israel Dessert Champs hosted more than 200 competitors. In such condition is very difficult to calculate results and almost impossible to check all paper cards.....I am ready to help Israel´s organizers to find the right way, how to bring electronic system to their country .
The Israel´s Orienteering Championship was held close to Jerusalem in Beith Jamal (Friday) and Serigim (Saturday). Both competition were excellent – friendly atmosphere, good and new (Saturday) maps, created with Czech map makers help :-), challenging terrain, difficult courses and fast results. I could hardly find any mistake there. Maybe – again- the manual punching for some classes (children, beginners). Also this classes need result and it burden organizers a lot. The terrain was different from European style – very tricky and competitors had to concentrate to maps very much. Maybe in order to explore all details on the map, in such terrains organizer should use different scales for veterans and children (for example 1:7500 ).
I have spent beautiful time in Israel again. I love atmosphere at competition – this is something, what disappear from Czech competition a few years ago. All Czech orienteer’s are always in hurry in nowadays. Many people will come to competition just on time (they already know start time from competition´s web page) only few people waiting for price giving ceremony.... Another reason, why I like Israel´s competition so much!!!!
I can promise, that next year, I will come again.
I am looking forward to meet some of you in Czech republic during Easter time and at Silva O´camp as well !!!
Robert (Brko) Zdrahal
Hana Orienteering Company, Czech Republic
על המפה - הגלבוע
מאת:מיכה נצר
הר גלבוע הוא הקצה הצפוני-מזרחי של הר שומרון. גבולותיו הם עמק יזרעאל במערב, נחל בזק ועמק דותן בדרום, עמק חרוד בצפון ועמק בית שאן במזרח. הגלבוע מופרד מסביבתו במדרונות מתונים למערב ולדרום ובמדרונות תלולים עם מצוקים מעל ההעתקים שבשני עבריו הנוספים. בשולי הער נמצאות שלוש ערים מקראיות: עין גנים (ג'נין כיום) בדרום מערב, שהיתה עיר לויים בנחלת מנשה, יזרעאל בצפון מזרח, עירו של נבות שכרמו הוחרם על ידי אחאב מלך ישראל, ובית שאן בת 5000 השנה, שנחשבה לנחלת מנשה, אך הפלשתים ישבו בה.
בתולדות ישראל התפרסם הגלבוע כמקום הקרב האחרון של שאול המלך כנגד הפלשתים. בקרב זה ניגף צבא שאול. המלך שאול ובניו נפלו חללים בהר הגלבוע. עליהם נשא דוד קינה: "שאול ויהונתן הנאהבים והנעימים ... הרי בגלבוע, אל טל ואל מטר עליכם ...". שמות משפחת המלך מונצחים כיום בהרים שאול, יהונתן, אבינדב ומלכישוע. בהר שאול ניווטנו.
בסוף החורף ולקראת האביב צבוע הגלבוע בשלל צבעי פריחה. המוני הפרחים יקשטו את מסלולי הניווט ואנו נשתדל שלא לרמוס אותם. על מאמץ הרגלים תפצה התאוָה לעינים.
מרתון הרים - איך מתכוננים ?
נתבקשתי לייעץ קצת מנסיוני לגבי מרתון ההרים, אז הנה כמה טיפים סובייקטיביים לגמרי, מנסיונו של נווט ותיק:
מרתון ההרים הראשון היה בשנת 2005, אבל לא השתתפתי בו כי הייתי המארגן הראשי. מאז השתתפתי יחד עם רוני (שעכשיו היא אשתי) בכל הפעמים:
2006 – יער הנשיא, 7 שעות: היינו בכושר מצוין, אבל סבלנו מתקלות טכניות (צרות של מתחילים) שבגללן איבדנו קצת זמן. בכל-זאת סיימנו במקום הרביעי הכולל, ומקום שני על זמן בלבד בקטגוריה המעורבת, מאחורי סרגיי ואינסה.
2007 – רמות מנשה, 8 שעות: התחלנו ממש טוב, אבל אחרי 4 שעות אני התפרקתי לגמרי וסיימנו בקצב של צב. הפתיחה המסחררת הספיקה למקום ראשון בקטגוריה.
2009 – בן-שמן, 12 שעות: חוויה מיוחדת במינה. איבדנו לא מעט זמן על חיפוש תחנות, וגם על תכנון לקוי, אבל הצלחנו לסיים הכל ב-11 וחצי שעות, אך שוב בפיגור אחרי סרגיי ואינסה (ושוב מקום רביעי כללי).
2010 – אלונים, 8 שעות: הפעם רוני לא היתה בכושר ואני הייתי חולה שבוע שלם לפני התחרות, אז עשינו את זה "לאט". בגלל זה כנראה שהרגשנו יחסית טוב בסוף, אבל לא זכינו בשום-דבר וגם לא הגיע לנו.
בן/בת-זוג
רוני תהיה בסוף החודש השביעי להריון, אז הפעם הייתי צריך מצוא שותפה אחרת. למה שותפה ולא שותף? אין סיבה מיוחדת, אבל זה מה שיצא. לדעתי יש שני קריטריונים חשובים לשותף ברוגיין:
א. יכולת פיזית דומה: חשוב להתיחס גם לסבולת וגם למהירות. רוני, גם בשיא הכושר שלה (לפני 3 שנים), היתה איטית ממני בריצה – אבל בעלת סבולת הרבה יותר גבוהה, גם בגלל הגיל (13 שנים פחות) וגם בגלל שהיא אשה. יחד זה יצר איזון, כי רצנו בקצב שלה ואז אני הצלחתי להחזיק מעמד עד הסוף (בערך).
ב. יכולת להסתדר ביחד בעבודת צוות: ברור, לא? רצוי להיות עם מישהו שמכירים אותו היטב, ושאתם בטוחים שלא יהיו חילוקי דעות עקרוניים איתו במהלך הניווט. הרוגיין הוא ארוך וקשה, כל חברי החוליה סובלים בו, ודרושה המון התחשבות הדדית.
בלי הרבה התלבטויות, שאלתי את נטע אם היא רוצה להיות בחוליה איתי. היא עשתה את שני המרתונים הקודמים (כולל נצחון מרשים בשנה שעברה בקטגוריה, יחד עם אלכסיי), נמצאת בכושר טוב, ואנחנו מכירים ומסתדרים מצוין כי אני מאמן אותה כבר הרבה שנים. גם הבטחתי לה שאני אגיע בכושר טוב יותר מאשר בפעמיים הקודמות, כדי שיהיה לנו סיכוי לנצח...
אימונים
אני מגיע לאימונים מכיוון הניווט הספורטיבי, אז השאלה היא איך נווט מתכונן למרתון ניווט, ולא איך מרתוניסט מתכונן למרתון ניווט. מאחר ואנחנו מורגלים לניווט בשטח, רק למרחקים קצרים יותר, המטרה היא לבנות את הסבולת מעבר לרגיל, תוך-כדי אימוני הכושר הרגילים המתאימים לניווט. הכלי היעיל ביותר הוא ריצות ארוכות – אין צורך בריצות בשטח, מאחר ורוב המרתון יתבצע ממילא על שבילים, אבל ריצות שבילים הן בהחלט עדיפות על ריצות כביש, ורצוי בשטח הררי.
בפעמים הראשונות הצלחתי להתאמן כמו שצריך – זכורה לי במיוחד ריצת השבילים עם רוני ביער שגב לפני המרתון הראשון שלנו, בה קיבלנו מנת גשם הגונה באמצע של 19 ק"מ. בשנתיים האחרונות לא כל-כך הלך, וזה הורגש אחר-כך ברגליים. השנה אין ויתורים – אני משלב באימונים ריצות כביש מעל 10 ק"מ באופן קבוע, כבר כמה חודשים, ומבצע ריצה ארוכה מאד אחת לשבועיים-שלושה, למרחק שגדל בהדרגה: זה התחיל ב-13 ק"מ, והגיע כבר עד 17. בארבעת השבועות שבין אליפות ישראל לרוגיין אני מתכנן ריצות של 18 ו-20 ק"מ, ועוד כמה במרחקים ה"בינוניים" של 11-14 ק"מ. לשמחתי אני גר בהרים, אז העניין הזה מובנה גם ככה בתוך האימונים, ואני מקווה שגם אצליח לבצע חלק מהאימונים על שבילים ביער.
חשוב לזכור – האימונים צריכים להתאים למטרה. אין צורך בריצה מהירה, אלא בריצה ארוכה ואיטית המשלבת עליות וירידות. מי שלא רגיל לזה צריך להגביר את המרחק בהדרגה, ולהוסיף למרחק שהוא מורגל אליו לכל היותר 1-2 ק"מ כל שבוע.
לבוש
נתחיל מלמטה:
נעליים – לבחור נעלי שטח כבדות וחזקות, עם בלימה טובה. רוגיין זה ארוך.
גרביים – רצוי גרביים מהסוג המקצועי (ככל שהן עולות יותר כסף, יותר טוב). אפשר גם שני זוגות ביחד, כדי למנוע יבלות. חוץ מזה, לקחת גרביים להחלפה, במיוחד אם צפוי גשם או מעבר של נחלים.
אני לוקח הגנה מלאה לקרסוליים, כמו בכל ניווט בשטח, אבל לא כולם צריכים. לעומת זאת, אני לא חושב שצריך מגיני שוקיים – רוב הזמן נמצאים על שבילים, וכל תנועה בשטח היא בקצב איטי בכל מקרה.
מכנסי ניווט.
חולצות – תלוי במזג האויר. רצוי חולצה מנדפת של ריצה, אבל בלילה ובקור צריך חולצה תרמית ארוכה, ומעליה מעיל רוח או טריינינג דק. אם צפוי גשם, אז כדאי לקחת מעיל גשם דק ככל האפשר. חולצה להחלפה לא מזיקה – ההרגשה שהיא נותנת באמצע שווה את המשקל הנוסף על הגב.
סרט זיעה (למי שמפריעה לו הזיעה בעיניים).
כובע – כובע מחמם ללילה, ואחד אחר נגד השמש ביום. לבדוק שהוא מחזיק טוב ולא עף ברוח בקלות. ולוודא שהכובע של הלילה מסתדר טוה עם פנס הראש.
ציוד
יש המרבים בציוד, ויש כאלה שלא לוקחים כלום. נתחיל בכך, שאני אשמח אם המארגנים לפחות יאכפו את החוקים של עצמם, ויוודאו שאכן כל חוליה לוקחת את הציוד המחויב לפי התקנון. בעבר זה לא נעשה.
אני מרבה בציוד. לדעתי המשקל של תיק גב קטן (או בינוני), בלי עומס יתר, הוא לא מה שישפיע על התוצאה שלי ברוגיין. רשימת ציוד קצרה:
טלפון נייד.
ערכת ע"ר (לפי התקנון). גם אם לא, אז כמה פלסטרים לעת צרה.
פנסים ללילה – פנס ראש, וגם פנס יד (לפחות אחד לחוליה). לא לשכוח סוללות רזרביות.
נייר טואלט (מנוילן).
ציוד לשיפוצים: אולר קטן (רצוי מהרוגיין של 2009), חוט ומחט, שרוכים.
כלי כתיבה לסימון על המפה (רצוי עפרון מכני).
סרגל (למי שאין לו סרגל במצפן).
מצפן.
חשוב מאד לוודא שהתיק נוח לריצה, וזה אומר שממלאים אותו, שמים על הגב, ויוצאים לסיבוב. מי שיש לו אחד מתיקי המים הנפוצים בימינו, שיצא לסיבוב ריצה עם מיכל מים מלא, כדי לוודא שהוא אטום לגמרי – מזיעים מספיק במשך 7-12 שעות בלי תוספת מים על הגב.
מים
המארגנים מחייבים כמות מים מינימלית, והם צודקים. אני לא אוהב את התיקים עם הצינוריות, אז אני לוקח מים בבקבוקים, ורוני תמיד היתה סוחבת תיק עם מים בתוספת חומר איזוטוני כלשהו. אחד מהיתרונות של הבקבוקים – הרבה יותר קל למלא אותם.
כדאי לקחת ליטר וחצי עד שניים לאדם, ולמלא בכל הזדמנות אפשרית. אי אפשר לדעת מתי תגיעו לברז שהתקלקל, או תחנת מים שנגמרו בה הג'ריקנים. לגבי הכמויות ששותים – הרבה תלוי במזג האויר, אבל לאלה שמתאמצים אני הייתי ממליץ על חצי ליטר לשעה בתנאים מקלים (לילה, גשם), ולפחות ליטר לשעה בתנאים קשים (שמש וצהריים). בכל מקרה, כדאי לשתות במנות קטנות, לפחות אחת לחצי שעה.
אוכל
אצלי התזונה ברוגיין הוא נושא כאוב, בהיותי הבררן האולטימטיבי בענייני אוכל, ולכן אני גם לא ממנה את עצמי למומחה בנושא. אבל חייבים לאכול כמו שצריך, שזה אומר מזון שמותאם למאמצים אינטנסיביים.
אני לא אוהב את כל האבקות המיוחדות שמוסיפים למים, אז אני מתגבר את עצמי עם טבליות מציצה של מלחים למיניהם. בנוסף, אני צורך ג'לים וחטיפי אנרגיה (בטעם שוקולד) במהלך הרוגיין, תוך הקפדה על כמות המים המתאימה עם כל אחד (רשום על האריזה).
חשוב להתחיל עם תוספי התזונה כבר בהתחלת הרוגיין, ולא להיזכר רק כשמתחילים להתעלף. אני מתחיל שעה אחרי הזינוק, וממשיך אחרי זה בקצב קבוע עד הסוף.
תכנון
כאן מתחיל שלב הסודות המקצועיים: אני מכריז מראש שאני מגלה טפח ומכסה טפחיים.
תכנון הציר מתחיל הרבה לפני המרתון עצמו. אפשר לקחת מפת 1:50,000 של השטח כולו, ללמוד את מבנה השטח והתבליט, ואפילו לתכנן מסלולים אפשריים. ניתוח של מפות ניווט קיימות ושל תצלומי אויר (מהאינטרנט) נותן מידע נוסף על עבירות השטח, מכשולים ושבילים.
בשלב התכנון האמיתי, אחרי קבלת המפה, חשוב לדעת (או לשער) מה הקצב הצפוי שבו תוכלו לעמוד, בדקות לק"מ. מדובר במהירות בקו אוירי בין התחנות, בדיוק כפי שהיא נמדדת בתחרויות ניווט רגילות (אך כמובן לאט יותר). נסיון ממרתונים קודמים עוזר מאד, כמובן. בעזרת מדד זה אפשר לחשב כמה ק"מ מסוגלים לעבור בזמן העומד לרשותכם, ולפי זה להתחיל לתכנן – מרכיבים מסלול בין התחנות, מודדים אותו, ומנסים להגיע למקסימום ניקוד במרחק העומד לרשותכם.
יש כמה גורמים שנלקחים בחשבון בשלב זה:
א. ניקוד התחנות – מאחר ושיטת הניקוד יכולה להשתנות בכל פעם, קשה להמליץ על אסטרטגיה. ברור שתמיד עדיף להגיע לתחנות עם הניקוד הגבוה, אך לא לזלזל בתחנות ה"קטנות" – במיוחד כשיש מקבצים של כמה תחנות קרובות.
ב. תזכרו שאם מדלגים על תחנה תוך-כדי מעבר באזור שלה, קשה מאד לחזור אליה. לכן, מומלץ לתכנן "דילוגים" כאלה בחצי השני של המסלול, אז כבר תדעו אם יש עודף או חוסר זמן.
ג. הכרחי לתכנן אפשרות להאריך או לקצר את המסלול, בהתאם להתקדמות. כדאי לקבוע נקודת החלטה אחרי חצי מסלול או יותר, בה אפשר להמשיך בדרך ארוכה יותר אם אתם עומדים בזמנים, או לקצר אם לא.
ד. לא לשכוח לתכנן מעבר בנקודות למילוי מים.
אחרי שתכננתם, הכינו כרטיס עם סדר התחנות המתוכן, ועליו גם רישום של המרחק המצטבר, כדי שתוכלו לעקוב אחרי הקצב.
ביצוע
7-8 שעות זה כואב, 12 שעות זה סיוט. החכמה היא למצות את הזמן עד תום, לכסות כמה שיותר מרחק, ולהיות יעילים באיסוף הנקודות. כמה טיפים מהנסיון שלי:
א. להתחיל לאט, להמשיך לאט, ולסיים לאט. זה לא כמו תחרות ניווט רגילה - במרתון הרים, אם מתחילים מהר מדי, מתפרקים ומצליחים בקושי לחזור בהליכה לסיום. זה מה שקרה לי ב-2007.
ב. לא לרוץ בעליות (אלא אם כן אתם ממש חזקים). כבר מההתחלה עוברים להליכה בעליות, חוץ מאשר המתונות ביותר, ושומרים כוח להמשך. יש מספיק מישורים וירידות כדי לרוץ בהם.
ג. שבילים תמיד עדיפים על שטח, ולרוב יש מספיק מהם. כדאי לרדת לשטח רק ליד תחנות, או כאשר זה מקצר את המרחק (או הטיפוס) באופן משמעותי.
ד. התחנות אמורות להיות קלות למציאה: מה שמכריע את התחרות זה סבולת, תכנון, ובחירות ציר. ביום לרוב אין בעיות, אבל בלילה כדאי "ללכת על בטוח" בכל תחנה ולתקוף אותה מנקודה ברורה.
ה. כדאי לעשות הפסקה של כמה דקות בערך כל שעה – יושבים לרגע, אוכלים ושותים, ומנערים את הרגליים. כמו בעניין העליות, לא לחכות עד שמתעייפים לפני שמתחילים בנוהל הזה.
ו. בשום אופן לא להיגרר אחרי חוליות אחרות. ברגע שיש תכנית, צריך לדבוק בה – לכל חוליה יש תכניות שונות ויכולות שונות.
ז. לא לאחר בסיום. לתכנן מרווח בטחון מתאים, ולהגיע לפני הזמן. תזכרו – בסוף אתם הרבה יותר איטיים מאשר בהתחלה.
ח. לבצע מעקב שוטף אחר הקצב שלכם – האם עומדים בתכנית או לא (ראו פרק "תכנון"), לפי הקצב המתוכנן. אם רשמתם מראש, קל לבדוק את הקצב בכל תחנה ולדעת מה המצב, ואז לחשוב על שינוי תכניות בהמשך. שימו לב: אי-עמידה בקצב המתוכנן זה לא סיבה להגביר את הקצב – זה יכול להיות קטלני!
בהצלחה!
עובדים עליכם בעיניים
הלג הארוך 12-13 (שמאלי) במסלול הארוך ביומה השני של אליפות ישראל ובחירת הציר הכמעט טריויאלית דרך השביל העלתה בי את שאלת מיליון הדולר: היכן בדיוק כדאי למקם את התחנה בכדי לערער את בטחונו של הנווט הממוצע ולגרום לו לחשוב כמה שיותר זמן מהיכן כדאי לרוץ, מה היחס בין מרחק מקטע נח לריצה למרחק הריצה עד לאזור התחנה? אם נזיז את תחנה 13 מערבה, האם נצליח "לעבוד" על הנווט והוא יתפתה לרוץ דרך השטח ולא דרך השביל, למרות שהזזנו את התחנה לא יותר מ 200 מטרים? האמת שאני עוסק בסוגיה זו לא מעט במהלך בדיקת מסלולי הניווט לפני תחרויות ארציות. בכדי למצוא את נקודת שיווי המשקל שתפצל את הנווטים לבחירות ציר שונות נדרשת מדי פעם גם יצירת אשליה אופטית ולא רק אתגר ניווטי.
קיימות מספר אשליות אופטיות ידועות כגון:
איזה קו ארוך יותר?
איזה עיגול גדול יותר?